Wat is wijsheid: de verwarming ’s nachts uitzetten of aanhouden?

verwarming

Aha!

Nu het prijsplafond afgeschaft is, zijn we met z’n allen massaal aan het besparen op elektriciteit en gas. Zo zetten we de verwarming niet boven de negentien graden en draaien we hem weer terug naar vijftien graden als we naar bed gaan. Maar is dat eigenlijk wel zo slim? 

Isolatie

Het is allereerst goed om te weten of je huis goed geïsoleerd is. Wanneer de temperatuur namelijk lager is dan binnen, is de kans groot dat er veel warmte weggaat in een slecht geïsoleerd huis. Dit is op zich best logisch, maar denk er wel goed om. Wanneer jij ’s nachts je verwarming uitzet in een slecht geïsoleerd huis, is de kans groot dat het extra veel moeite kost om het huis de volgende dag weer op temperatuur te laten komen.

Wanneer jij een goed geïsoleerd huis hebt, is de kans een stuk kleiner dat er veel warmte verloren gaat wanneer de buitentemperatuur lager is dan binnen. Oké, er zal altijd wat warmte ontsnappen, maar lang niet zoveel als bij een slecht geïsoleerd huis.

Zoveel graden zet je de verwarming zachter ’s nachts

Milieu Centraal raadt dan ook aan om in een goed geïsoleerd huis, de verwarming ’s nachts twee tot vier graden lager te zetten. In een slecht geïsoleerd huis is het verstandig om de verwarming vijf tot zeven graden zachter te zetten. Heb jij ook nog eens vloerverwarming? Zorg er dan voor dat je deze niet lager zet dan zeventien of achttien graden.

Standaard

Natuurlijk is er ook nog een kans dat je niet precies weet hoe goed je huis is geïsoleerd. Dan is het goed om in je achterhoofd te houden dat voor elk huis eigenlijk wel geldt dat je de verwarming het beste op vijftien graden kan zetten in de nacht. Als we Milieu Centraal mogen geloven bespaar je daar per jaar zo’n 45 euro mee. Overdag is het verstandig om je verwarming niet hoger te zetten dan negentien graden, hiermee zou je zo’n 150 euro per jaar besparen.

Lees ook: Ravage tijdens het koken? Met deze tips houd je je keuken schoon

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock