Zo maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis

WOZ-waarde

Het is makkelijker dan je denkt

We zitten weer in de tijd van het jaar dat de gemeente met een berekening komt van jouw woning: de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). Helemaal prima, maar wat moet je doen als je het niet helemaal eens bent met deze berekening? Wij leggen het je uit.

Verhoging

Met een WOZ-beschikking bepaalt de gemeente de hoogte van je belastingen en heffingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belasting betaal je op het moment dat je eigenaar bent van een woning. En hoewel de WOZ-waarde van de huizen in Nederland nooit echt een probleem waren, maken volgens het ANP dit jaar steeds meer mensen bezwaar tegen de WOZ-waarde. Zo heeft WOZet.nl al meer dan 18.000 aanvragen binnengekregen. Een groot verschil ten opzichte van vorig jaar, toen dit nog een kleine 4500 aanvragen waren.

Oorzaak

Dan is de vraag natuurlijk wat de oorzaak is van deze verhoging. De grootste reden voor deze verhoging ligt hoogstwaarschijnlijk aan het volgende: de WOZ-waarde van een woning stijgt mee met de huizenprijzen. En hoewel deze dit jaar weer langzamerhand dalen, was dat vorig jaar nog niet zo. En laat de WOZ-waarde nou net een jaar achter liggen. Hierdoor zijn de dalende huizenprijzen dus ook nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde van je huis.

Bezwaar

Heb jij al bericht gehad over je WOZ-waarde en ben je het er niet mee eens? Dan kan ook jij bezwaar maken tegen deze berekening. Allereerst is het belangrijk om te controleren of je besluit gebaseerd is op het verslag (taxatieverslag) die is samengesteld over jouw woning. Vraag deze dus eerst op bij je gemeente. Ben je het daarna nog steeds niet eens met het besluit van de gemeente over jouw woning, dan moet je binnen zes weken bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Om dit te kunnen doen moet je naar het gemeentehuis. Je kunt daar een bezwaarbrief halen bij het Juridisch Loket.

Heb jij je bezwaar ingeleverd bij je gemeente? Dan krijg jij binnen zes weken reactie van de gemeente. Hierin laten ze hun besluit weten. Zint het besluit je dan nog steeds niet? Dan kun je in beroep gaan bij de sector bestuursrecht. Daarna kun je zelfs nog in hoger beroep gaan.

Lees ook: Ah oh: sneeuw maakt plaats voor harde wind en wisselvallig weer

Bron: Margriet | Beeld: iStock