10 tips om een jetlag te voorkomen

Op deze manier wen je snel aan het nieuwe ritme van je bestemming

Hoewel die vakantie naar een verre bestemming fantastisch is, slaan we die jetlag liever even over. Vlieg je binnenkort naar een ver oord zoals Indonesië, Thailand, Australië of Amerika? Volg dan deze tien tips om een jetlag te voorkomen. 

Wat is een jetlag?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is een jetlag nou precies? Kort gezegd is een jetlag een ‘tijdelijk slaapprobleem’ waar mensen die door meerdere tijdzones reizen last van kunnen hebben. Deze reis moet in één rit gebeuren (meestal in een vliegtuig). Je biologische klok registreert wanneer je moet slapen aan de hand van onder andere je lichaamstemperatuur en hormonen, die op hun beurt reageren op daglicht. Reis jij van Amerika naar Europa, dan raakt je biologische klok in de war, waardoor je een jetlag krijgt. Dit resulteert in hoofdpijn, extreme vermoeidheid en zelfs depressieve gevoelens. Maar ook geheugenverlies en een fluctuerende bloeddruk behoren tot de gevolgen. Gelukkig zijn deze verschijnselen maar tijdelijk, maar zeker niet minder vervelend.

Jetlag voorkomen

Helaas kunnen we de vlucht niet korter maken, maar er zijn wel enkele dingen die je zelf kunt doen om een jetlag te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Wen alvast aan de andere tijdzone

Reis je bijvoorbeeld naar Australië? Dan heb je te maken met een compleet andere tijdzone dan in Nederland – waardoor de kans op een flinke jetlag zeer aanwezig is. Om deze tijdschok zoveel mogelijk te voorkomen, is het een goed idee om langzaamaan te wennen aan de tijdzone van je bestemming. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ga bijvoorbeeld wat later naar bed en pas je eetritme aan. Ook kun je de nachtmodus van je elektronische apparaten een paar uur later zetten.

2. Kies voor een tussenstop

Vlieg je naar een ver oord? Dan zul je flink wat uurtjes in het vliegtuig moeten doorbrengen. Hoewel je waarschijnlijk zo snel mogelijk op je eindbestemming aan wilt komen, kan het een goed idee zijn om een tussenstop in te plannen. Dit is niet alleen prettig om de benen te strekken en een frisse neus te halen, maar het helpt ook om je langzaam te laten wennen aan de wisselende tijdzones.

3. Zorg voor een goede nachtrust voordat je vertrekt

Van plan de avond voor je vlucht laat naar bed te gaan, zodat je in het vliegtuig lekker slaapt? Dit kun je beter niet doen. Het is een beter idee om vast te houden aan je normale, dagelijkse routine. Hierdoor ben je gewoon weer wakker bij daglicht, wat het makkelijker maakt om je aan te passen aan het nieuwe ritme van je bestemming.

4. Slaap volgens het dag- en nachtritme van je bestemming

Daarmee komen we ook gelijk aan bij de volgende tip, en dat is om het dag- en nachtritme van je bestemming te volgen. Bij een tijdsverschil van een paar uur zal dit niet zo’n probleem zijn. Lastiger wordt het bij een tijdsverschil van zo’n negen uur. Je vliegt dan bijvoorbeeld overdag, terwijl het op je eindbestemming al nacht is. Om sneller aan het tijdsverschil te wennen, kan het helpen om je in het vliegtuig al aan het dag- en nachtritme van je bestemming te houden.

5. Drink geen alcohol of cafeïne

Een paar drankjes de avond voor je vertrek of een bakkie pleur op het vliegveld voor je het vliegtuig instapt? Dat kun je beter niet doen. Door alcohol en cafeïne dehydrateert je lichaam sneller, wat ervoor zorgt dat je slechter slaapt én dus meer last krijgt van de jetlag. Heb je echter nog een lange vlucht voor de boeg en hoef je niet te slapen? Dan kan een kopje koffie (of een blikje cola of energiedrank) gelukkig geen kwaad. Zorg er echter wel voor dat je voldoende water blijft drinken.

6. Zoek het zonlicht op

Je wordt wakker op je eindbestemming, maar bent nog zó moe – en dat terwijl het daar al middag is. Het liefst blijf je dan ook nog even lekker in je heerlijke hotelbed liggen en slaap je totdat je je weer fit voelt. Toch kun je je beter even lekker gaan douchen en naar buiten gaan. Het zonlicht werkt de productie van melatonine in je lichaam namelijk tegen. Melatonine is het hormoon waar je moe van wordt. Dus hoe meer zonnestralen je opvangt, hoe beter je wakker blijft. Daarnaast zorgt de frisse lucht voor een betere hydratatie van je lichaam. En dat is wel even fijn, na die droge lucht in het vliegtuig.

7. Begin de dag met wat rek- en strekoefeningen

Voordat je de eerste dag vrolijk naar buiten wandelt, is het goed om alvast wat bewegingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan wat rustige rek- en strekoefeningen of een kort bezoekje aan de sportschool (als die er is). Je hoeft je zeker niet helemaal in het zweet te werken, maar door even kort te bewegen krijg je nieuwe energie en dit gaat een jetlag op zijn beurt weer tegen.

8. Eet niet te veel tijdens de reis

Chips, chocoladerepen en M&M’s, daarmee kom je een lange reis wel door. Toch kun je beter niet te veel eten op de luchthaven of tijdens je vlucht. Door de tijdschok kan je spijsvertering namelijk langzamer gaan werken, wat voor vervelende toiletproblemen kan zorgen. Daarnaast is het altijd aan te raden om gezonde snacks mee te nemen. Hier krijgt je lichaam namelijk energie van. Ook is het een goed idee om je eetschema aan te passen op de tijdzone van je bestemming. Is het daar tijd voor het ontbijt? Werk dan geen avondmenu naar binnen, maar probeer wat ontbijtproducten te eten.

9. Neem geen slaappillen

Een slaappilletje in het vliegtuig en voor je het weet ben je op je bestemming. Hoewel dit natuurlijk ideaal klinkt, wordt het over het algemeen afgeraden om slaappillen te gebruiken. Je wordt namelijk vaak erg vermoeid wakker, wat natuurlijk niet helpt bij het voorkomen van een jetlag. Kun je écht niet slapen? Dan kun je slaapmiddelen als laatste hulpmiddel gebruiken, maar doe dit altijd in overleg met je huisarts.

10. Ga niet te vroeg slapen

Ben je moe, maar is het op je bestemming nog maar ‘s middags of vroeg in de avond? Duik dan nog zeker niet je bed in. Op deze manier behoud je alleen maar je oude ritme en wen je niet aan het dag- en nachtritme van je bestemming – met een flinke jetlag als gevolg. In plaats van te gaan slapen kun je beter nog even een stukje wandelen of een frisse douche nemen.

Lees ook: Je ogen voorbereiden op een zonvakantie? Zó doe je dat

Bron: Reisroutes.nl, Goed.be, ANWB | Beeld: Unsplash, Jeshoots.com