3 handige tips om sparen een stuk makkelijker te maken

3 tips sparen

Sparen hoeft niet moeilijk te zijn

Een droomreis, een huisje, een hobby of een auto…zoveel mensen, zoveel wensen. Maar waar je ook voor spaart: het is niet altijd even makkelijk! Met deze 3 tips zorg je ervoor dat sparen net een tikkie soepeler gaat.

1. Ja tegen het een is nee tegen het ander

Als je boodschappen doet, is de verleiding vaak groot om nog net even iets lekkers in je mandje te gooien. En wanneer je een nieuwe broek moet hebben, ben je ongetwijfeld al eens met een hoop andere leuke kleding thuisgekomen. In deze situaties helpt het om in je achterhoofd te houden dat een ‘ja’ tegen extraatjes vaak een ‘nee’ betekent tegen je spaardoelen. Dat leuke bloesje betekent een extra week sparen voor je droomvakantie.

2. Meerdere banken

Sinds we online en mobiel kunnen bankieren, is een laag saldo op de betaalrekening binnen no-time opgelost. Zelfs aan de kassa kun je nog geld van je betaalrekening overhevelen naar je spaarrekening. Maar als dit te vaak gebeurt, dan kan dat nare gevolgen hebben voor je spaarsaldo. Daarom is het aan te raden om je geld bij meerdere banken onder te brengen. Uit het oog, uit het hart, zullen we maar zeggen. Houd alleen de app met de betaalrekening van je bank op je telefoon, zodat je ook niet last-minute in de verleiding kunt komen om tóch die spaarrekening bij je tweede bank te checken.

3. Kies je woorden

Ten derde maakt het een groot verschil hoe je over je spaarzaken praat. Een ‘budget’ klinkt als een ‘dieet’ en roept weinig warme gevoelens op. Een noodpotje is handig, maar klinkt ook vrij dramatisch. Denk daarom liever in woorden als een ‘stressvrij’-potje. Want dat is het gevoel dat je erbij hoort te hebben, toch? En houd jezelf niet aan allerlei strenge ‘regels’ en ‘limieten’ rond een ‘budget’, maar geef je geld zó uit dat je er voor de toekomst vrijheid mee creëert.

Dus, waar ga jij voor sparen?

Lees ook: 5 thermostaat tips: zo bespaar je fors op je energierekening

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Andre Taissin