Deze 5 spellen speel je thuis met enkel pen en papier

Dure bordspellen zijn helemaal niet nodig!

De coronacrisis heeft de hele wereld in de greep. We blijven met z’n allen zoveel mogelijk thuis. Ben je met het hele gezin aan huis gekluisterd? Dan kan de verveling al snel toeslaan. Gelukkig hebben we een aantal spellen voor je waar je enkel pen en papier voor nodig hebt. Wedden dat jullie zeker een paar uurtjes zoet zullen zijn met deze leuke spelletjes?

Galgje

We beginnen met een ouderwets gezellig spelletje: galgje. Een vel papier en een pen zijn voldoende om dit spel te kunnen spelen. Eén persoon onthoudt een woord, het liefst een moeilijk woord met zoveel mogelijk letters. De andere spelers mogen één voor één een letter noemen. Zit de letter niet in het woord? Dan mag de hoofdspeler voor elk fout geraden letter een streep zetten. Alle strepen bij elkaar vormen een galg en een poppetje zoals op de afbeelding. Is het woord geraden voordat het poppetje hangt? Dan winnen de radende spelers. Is het woord niet geraden en hangt het poppetje aan de galg? Dan verdient de hoofdspeler een punt.

Wie ben ik?

Zit je met meer dan twee personen in thuisquarantaine? Dan is Wie Ben Ik het perfecte spel om met het hele gezin te spelen. Voor dit spel heb je een notitieblok met plakband of post-its nodig. Schrijf op het stukje papier een bekend – of fictief – persoon. Geef het papiertje tweemaal door aan de persoon links van je. Iedereen plakt het papiertje op zijn voorhoofd en per ronde mag iedereen een gesloten vraag stellen (antwoord: ja of nee). Degene die als eerst zijn persoon heeft geraden, heeft gewonnen!

Drie in de pan

Voor dit spel heb je naast pen en papier ook een pan nodig. Elk individu schrijft voor elk onderwerp drie dingen op:

  • 3x een bekend persoon (bestaand of fictief)
  • 3x een plaats (mag overal in de wereld zijn)
  • 3x een liedje (naam artiest en titel)

Iedereen vouwt alle briefjes op dezelfde manier dicht en stopt het in de pan. Let op, elk individu stopt dus negen briefjes in de pan. Verdeel de groep vervolgens in twee teams. De teams wisselen elkaar af. Er zijn drie rondes:

  • Ronde 1: één persoon probeert aan zijn team het woord uit te leggen zonder het woord te benoemen. Ook vertalingen van het woord zijn niet toegestaan.
  • Ronde 2: je mag nog maar één woord gebruiken om het woord op het briefje te omschrijven.
  • Ronde 3: je mag het woord alleen nog maar uitbeelden.

Het team dat de meeste briefjes heeft bemachtigd, wint!

Het woordenboekspel

Zorg dat je een woordenboek bij de hand hebt. Dit kan een fysiek boek of de online versie zijn. Kies één woord uit het boek dat niemand kent. Vraag van te voren of iemand dit specifieke woord kent. Is het antwoord nee? Verzin dan zelf drie betekenissen van dit woord, waarvan één betekenis correct is. Laat vervolgens de anderen aan tafel raden wat de juiste betekenis is. Degene met de meeste goede antwoorden, heeft gewonnen.

Pictionary

Tenslotte het vermakelijke spel Pictionary. Hier zijn bordspellen van te verkrijgen, maar het spelletje kun je net zo goed met pen en papier spelen. Net als bij Drie in de pan schrijft ieder individu meerdere woorden op losse papiertjes. Dit kunnen mensen, dieren, plaatsen of objecten zijn. Vouw de briefjes op dezelfde manier op en stop ze in één schaal. Om de beurt mag één persoon van het team een briefje pakken en het woord op het briefje tekenen. Aan de anderen in het team om zo snel mogelijk te raden wat er op het briefje staat. Iedereen krijgt 30 seconden per beurt. Het team die de meeste woorden weet te raden heeft gewonnen!

Lees ook: Zo voorkom je dat je aankomt tijdens de thuisquarantaine

Bron: Libelle | Beeld: PxHere, Tips en Weetjes©