6 manieren om een klemmende pot te openen

klemmende pot
Zo open je een klemmende pot

Grr, niets is zo frustrerend als een pot die niet open wil. Je zet met al je kracht in, maar eindigt met stijve vingers en een pijnlijke pols. Je kunt twee dingen doen: een sterker persoon erbij roepen of zelf trucjes leren om een klemmende pot open te maken. Want wie niet sterk is, moet slim zijn!

Zo krijg je iedere pot open.

1. Grip

Om een klemmende pot open te kunnen draaien, heb je genoeg grip nodig. Misschien zijn je handen te glad en krijg je hem daarom niet open, met als gevolg frustratie en pijn. Maak een doek een beetje vochtig of draag rubberen handschoenen. Ook wasverzachterdoekjes zijn lekker stroef en ideaal voor deze missie. Je kunt ook elastieken om de deksel doen om meer grip te krijgen. Pak de deksel stevig vast en oefen er druk op uit. Draai hem er zo af. Je kunt ook de hele pot vastpakken en van onder druk uitoefenen en hem zo losschroeven. Lukt dit allemaal niet? Probeer dan een andere methode.

2. Theelepel of botermes

De deksel op een glazen pot wordt vacuüm gezogen zodat er geen lucht bij kan en de inhoud dus niet snel bederft. Dit is dan ook de reden waarom deksels zo verdraaid lastig eraf te krijgen zijn. Het is dus van belang om het vacuüm op te heffen. Hiervoor kun je een theelepel of botermesje gebruiken. Steek het puntje van het lepeltje of mesje onder de dop en gebruik het bestek als een hefboom. Duw dus het instrument naar beneden om de deksel een klein beetje te openen. Je zult een plop horen wat betekent dat de pot niet langer vacuüm is. Hierna kun je de deksel er makkelijk afdraaien (wellicht met behulp van tip 1).

3. Slaan

Dit is het grovere werk: sla met een pot tegen een hard oppervlak. Je kunt bijvoorbeeld de pot in een hoek van 45 graden houden en met een neerwaartse beweging de rand van de deksel tegen je aanrechtblad slaan. Sla niet te hard, je wilt niet het glas breken. Je kunt ook met de achterkant van een mes tegen de onderkant van de deksels slaan. Geef hem op verschillende plekken een ferme tik om de pot te openen, twee keer slaan is meestal genoeg.

Lees de andere drie methodes op de volgende pagina.

Pagina 1/2