9 handige tips om geld te (be)sparen

Handig om rekening mee te houden.

Velen hebben het voornemen om elke maand een (beetje) geld op hun spaarrekening te zetten. Helaas lukt dit niet iedereen door onvoorziene kosten, of simpelweg omdat iemand het moeilijk vindt om te sparen. Geldt dat laatste voor jou? We helpen je een handje door een aantal spaartips op een rijtje te zetten. Komen ze: 

1. Kijk naar wat je al hebt

Gemak dient de mens. Soms weet je wel dat je ergens in huis nog batterijen hebt, maar weet je niet precies waar ze liggen. We zijn snel geneigd om dan maar nieuwe batterijen te kopen, maar als je dat regelmatig doet als, geef je al snel regelmatig onnodig geld uit. Kijk of zoek eerst daarom altijd naar wat je al in huis hebt, voordat je naar de winkel gaat om iets nieuws te kopen.

2. Houd een paar maanden bij hoeveel je uitgeeft

Om een realistisch beeld te krijgen van wat je uitgeeft, is het goed om eens een paar maanden bij te houden hoeveel geld je waaraan uitgeeft. Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen en hoeveel geld geef je uit aan vrijetijdsbestedingen, abonnementen en kleding? Kijk na een paar maanden wat je gemiddeld per maand ergens aan uitgeeft en kijk of je ergens minder aan uit kunt geven. Kan je dat niet? Houd daar dan rekening mee als je een realistisch budgetplan maakt.

3. Installeer een geldapp

Er zijn diverse apps die je kunt installeren die je kunnen helpen om geld te sparen. Denk aan de app Peaks. Deze app kun je koppelen aan je bankrekening. Deze app rondt namelijk al je bankafschrijvingen af naar de volgende euro en dat wordt opzijgezet. Stel je geeft €24,33 uit aan boodschappen, dan rondt Peaks dat af naar €25. De 0,67 cent die voor je wordt afgerond wordt opzijgezet en gaat naar beleggingen. Lees hier meer over Peaks.

4. Too Good to Go

Geef jij (te) veel geld uit aan boodschappen? Dan is Too Good to Go een leuke app om te downloaden. Deze app is goed voor je portemonnee en je gaat voedselverspilling tegen. Via Too Good To Go kun je namelijk een zogenoemde Magic Box bestellen voor slechts een paar euro. In deze box zitten allemaal producten die niet meer zo lang houdbaar zijn, maar nog wel goed zijn. Onder andere supermarkten, wereldwinkels, bakkers en restaurants zijn aangesloten bij de app, dus je kunt bij diverse plekken in heel Nederland een Magic Box scoren.

5. Ga in gesprek met een financieel adviseur

Veel mensen gaan met een financieel adviseur in gesprek als ze een huis willen kopen. Maar je kunt voor veel meer zaken terecht bij een financieel adviseur. Heb je simpelweg eens iemand nodig om mee te praten over je financiën of wil je investeren in beleggingen? Dan kan het fijn zijn om eens een financieel adviseur te raadplegen.

6. Focus je op de dingen waar je blij van wordt

Zoals Marie Kondo al eens zei: “Does it spark joy?” Ga bij jezelf na of de items die je koopt je ook echt gelukkig maken. De dingen die je koopt waar je echt blij van wordt, hoef je dus niet niet meer te kopen. Maar ga eens bij jezelf na of je die spullen ergens anders goedkoper in de wacht kunt slepen.

7. Neem even pauze

Of je online aan het winkelen bent of door een winkelstraat loopt: koop niet meteen wat je in je (digitale) mandje hebt gedaan. Een advies dat Oprah Winfrey gaf in haar boek What I Know For Sure. “Ik denk nog steeds twee keer na voor ik iets koop. Hoe past dit item tussen wat ik al heb? Of is wordt dit een impulsaankoop? Heb ik dit echt nodig of is het gewoon iets wat ik mooi vind?”, schreef de presentatrice in haar boek.

8. Betaal niet met een creditcard

Als je met een creditcard betaalt, wordt dat geld vaak pas een maand later van je rekening afgeschreven. Als je te vaak met je creditcard betaalt, kun je makkelijk vergeten dat een bepaald bedrag nog van je rekening afgeschreven wordt. Betaal daarom zo min mogelijk met een creditcard om goed overzicht te houden over je rekeningen.

9. Vergelijk jezelf niet met anderen

Als het op sparen en besparen aankomt is het belangrijk om jezelf niet gek te maken. Daarom is het belangrijk om jezelf niet met anderen en hun budget te vergelijken. Je weet immers niet wat anderen precies uitgeven en wat hun inkomen is. Focus je op je eigen financiën in plaats van op de levensstijl van een ander.”

Lees ook: Mensen delen hun simpele tips om geld te besparen 

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels