9 mythes over het coronavirus door medische experts ontkracht

Met desinfectie handgel kan je, het coronavirus voorkomen

Sommige mensen geloven dat ontsmettingsproducten kunnen helpen als bescherming tegen het coronavirus. Dit is volgens medisch deskundige Frederick Davis niet waar. ”Het coronavirus komt het lichaam binnen via slijmvliezen zoals de mond, dus desinfectiemiddelen voorkomen geen infecties,” stelt Davis. “Hoewel deze producten effectieve middelen kunnen zijn om oppervlakken te desinfecteren en de overdracht van virussen te voorkomen, kunnen dezelfde chemicaliën op de huid schadelijk zijn voor een persoon en mogen niet op die manier worden toegepast.”

Eten in Chinese restaurants kan je beter vermijden

Chinese restaurants zien hun inkomsten dalen. Maar experts zeggen dat er absoluut geen reden is om te stoppen met naar je favoriete eetplekken te gaan. “Het virus is niet racistisch en jij zou dat ook niet moeten zijn”, zegt arts Caesar Djavaherian. “Coronavirus infecteert mensen van alle etnische groepen, niet alleen de Aziatische gemeenschap.”

Bestellen of kopen van producten uit andere landen maken je ziek

Onderzoekers bestuderen het nieuwe coronavirus om meer te leren over hoe het mensen infecteert. De meeste virussen, zoals deze, blijven niet gedurende langere tijd op oppervlakken leven, legt Dr. Bhayani uit. “Het is niet waarschijnlijk dat je het coronavirus krijgt van een pakket dat dagen of weken onderweg was”, zegt hij. “De ziekte wordt hoogstwaarschijnlijk overgedragen door druppeltjes van het niezen of hoesten van een besmette persoon, maar er komt dagelijks meer informatie naar voren.”

Je kan een coronavirus-test krijgen bij een arts of afdeling spoedeisende hulp

Tot nu toe is het testen beperkt geweest tot personen die recentelijk naar landen zijn gereisd met veel corona-gevallen of personen die in nauw contact zijn geweest met iemand die de infectie heeft gehad. Echter werken gezondheidsdeskundigen hard om de testmogelijkheden uit te breiden. De Food and Drug Administration (FDA) kondigde onlangs aan dat het de testmogelijkheden op agressieve wijze uitbreidt.  De FDA verleende noodautorisatie aan sommige laboratoria voor volksgezondheid zodat ze meer testen konden uitvoeren. Op dit moment worden inspanningen geleverd om de beschikbaarheid van tests uit te breiden, maar deze zijn mogelijk niet direct beschikbaar in lokale ziekenhuizen.

Je moet niet reizen terwijl er een coronavirus-uitbraak is

Hoewel er richtlijnen zijn uitgegeven voor reizigers die naar China gaan, evenals andere gebieden zoals Zuid-Korea, Japan, Iran en Italië, bestaat er geen soort reisverbod voor gebieden die relatief weinig last hebben van het coronavirus. De WHO raadt in feite reisverboden af. 

Let echter op reisadviezen. “Het is verstandig voor reizigers die ziek zijn om reizen naar getroffen gebieden uit te stellen of te vermijden, met name voor oudere reizigers en mensen met chronische ziekten of onderliggende gezondheidsproblemen,” zegt de WHO.

Het is belangrijk om waakzaam te blijven op hygiëne. Bedek je mond bij hoesten of niezen en was regelmatig je handen om de verspreiding van infecties naar anderen te voorkomen. Er is op dit moment echter geen reden om je reisplannen te annuleren, afhankelijk van je comfortniveau met het mogelijke risico, je persoonlijke gezondheid en het deel van de wereld waar je naartoe reist.

Pagina 2/2

Lees ook: Dit is waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Bron: The Healthy | Beeld: Unsplash