Zo haal je zelf een afgebroken sleutel uit het slot: er hoeft geen slotenmaker aan te pas te komen

afgebroken sleutel
Zo red je een afgebroken sleutel

Heb je dit vervelende moment ooit meegemaakt? De sleutel zit vast in het slot. Je zet een beetje kracht en rammelt heen en weer, om er vervolgens achter te komen dat je nog maar de helft in je hand hebt. Wat moet je nu doen? Je kunt een slotenmaker bellen, maar deze zijn vaak erg duur en het is niet altijd nodig. Je kunt ook gebruik maken van deze tips en de afgebroken sleutel er zelf uithalen!

Speel zelf voor slotenmaker.

Slotenmaker

De slotenmaker is niet onze beste vriend. Natuurlijk kan deze de situatie binnen een paar minuten oplossen, maar het gaat je wel wat kosten. Vooral ’s nachts, in het weekend en op feestdagen kan het oplopen tot honderden euro’s. En natuurlijk besluit je sleutel precies op het meest onhandige moment te breken. Maar, met deze tips bespaar je jezelf de rekening.

Afgebroken sleutel

Zie je nog een stukje van de sleutel uit het slot steken? Gebruik dan een beetje olie of WD-40 om het slot te smeren. WD-40 is het handigst omdat je dan het lange, dunne tuitje kunt gebruiken. Spuit de olie voorzichtig in het slot tussen de sleutel en de cilinder. Wees niet te scheutig. Gebruik daarna een tang om de afgebroken sleutel eruit te trekken.

Te diep

Is de sleutel te ver afgebroken en kun je er niet meer bij? Dan is er nog steeds geen nood aan de man: je kunt met een aantal hulpmiddelen alsnog de sleutel uit het slot halen. Je kunt bijvoorbeeld een sterke magneet gebruiken om het restant uit het slot te trekken. Maar, deze heeft natuurlijk niet iedereen in huis. Je kunt ook proberen het restant te verwijderen met een pincet of een rechtgetrokken paperclip. Als dit allemaal niet wil kun je overwegen om een beetje lijm op de andere helft van de sleutel te druppelen en hem weer tegen het restant aan te drukken. Als de lijm gedroogd is kun je hem zo weer eruit trekken.

Werkt dit allemaal niet? Lees dan de methode die sowieso werkt op de volgende pagina.

Pagina 1/2