Aha! De families uit Een Huis Vol delen hun bespaartips

Familie Blom Een Huis Vol

Aha!

Het is altijd lekker wanneer je op je energierekening kijkt, en je ziet dat je heel wat hebt weten te besparen. Echter, is dat in de werkelijkheid soms wat makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn de families uit Een Huis Vol echte pro’s wanneer het komt op besparen, waardoor ze nu voor anderen al hun bespaartips op een rijtje hebben gezet. 

Familie Cudogham

Bij de familie Cudogham is het nooit saai. Zo zit het gezin van negen nooit stil en hebben ze altijd wel wat te doen. Vader Iven is docent, schrijver en presentator, en moeder Cynthia vermaakt zich in haar eigen kinderkookstudio en knutselatelier. De familie doet meestal de boodschappen bij de supermarkt, en halen soms iets op de markt. Thuis krijgen de kinderen vooral vegan maaltijden voorgeschoteld. Zo bereidt moeder Cynthia onder anderen smoothies of boterhammen met avocado of hummus en rauwkost.

Ook hebben ze nog wat andere bespaartips. Zo gooien ze nooit eten weg. De familie Cudogham vriest altijd eten in of zet het in de koelkast. Daarnaast halen ze geen snoep en desserts in huis: “Wij kiezen daarvoor omdat de kinderen al veel verborgen suikers binnenkrijgen”, aldus Cynthia.

Familie Wildeman

Met een gezin van zeven kinderen, houdt vader Lucas het gezin draaiende bij de familie Wildeman. Door de week doet de familie boodschappen voor maar liefst €250. “Meestal volgen we het boodschappenlijstje, behalve wanneer de kinderen meegaan. Dan belandt er soms iets extra’s in het winkelwagentje, waarop we niet hadden gerekend”, aldus vader Lucas en moeder Priscilla. Enne, ook de familie Wildeman heeft nog enkele bespaartips:

  • Let altijd op aanbiedingen, zo adviseert Priscilla. “Bij de supermarkt heb je een afprijsbak, daar snuffel ik altijd in.”
  • Ook adviseren ze altijd om met een boodschappenlijstje op pad te gaan.
  • Laat de drinkpakjes staan, en ga voor de limonade.
  • Koop een groot zwembad voor in de zomer. “Als de kinderen in het zwembad zijn geweest, hoeven ze daarna niet meer te douchen, want ze zijn al in een groot bad geweest. Het water dat in het zwembad gaat, bespaart ons weer water dat anders gebruikt zou worden voor douchen. Douchen kost veel meer water dan wat er nu voor dertien weken in het zwembad ligt”, aldus moeder Priscilla.
  • Zet alleen de verwarming aan wanneer het heel koud is. Kies dus eerder voor een deken of fleecetrui. “We hebben beneden wel een elektrische open haard, dus als het koud is zetten we die een kwartier aan en dan is de kou zo uit het huis.”
  • Ga voor zonnepanelen!

Familie Blom

De christelijke familie Blom heeft acht kinderen en een weekendpleegkind. Het geldbedrag wat er binnenkomt is niet bepaald hoog, dus doen ze er alles aan om zo zuinig mogelijk te leven. Vader Maarten is pastoor bij een internationale kerk en moeder Gerdien is psycholoog. Hun bespaartips zijn:

  • Shop niet alleen bij de supermarkt om de hoek. Ga bijvoorbeeld eens langs de Marokkaanse slager en bakker.
  • Ga juist heel erg vroeg in de ochtend naar de supermarkt om brood te halen. “Dan kun je het brood van de vorige dag kopen voor een lage prijs”, aldus Gerdien.
  • Wees tevreden met wat je hebt en vergelijk jezelf niet met anderen.
  • Zoek naar geluk en rijkdom in de kleine dingen en denk daarbij niet alleen aan geld.

Lees ook: Zien: dit is Big Brother-Ronahi’s man

Bron: Libelle | Beeld: Een Huis Vol