Aha! Dit betekenen de gebaren van motorrijders

gebaren motorrijdersMotorrijders communiceren met gebaren die automobilisten soms niet begrijpen.

Als automobilist maak je wel eens gebaren om iemand voor te laten gaan, of om je frustratie te uiten over een andere weggebruiker. Ook motorrijders maken veel gebaren, zowel met hun handen als voeten. Wat betekenen deze gebaren eigenlijk?

Codetaal

Motorrijders gebruiken signalen en gebaren om met elkaar te communiceren op de weg. Van een hand vooruit tot een voet uitsteken, allemaal hebben ze een betekenis. Als automobilist kan je soms raar opkijken van deze onlogische gebaren, maar gelukkig zijn ze vrij simpel te herkennen als je eenmaal weet wat motorrijders ermee bedoelen.

Handgebaren

Motorrijders groeten meestal andere motorrijders op de weg, ook al kennen ze elkaar niet. Dit doen ze door een hand op te steken en een V te vormen met hun vingers, maar soms ook door juist hun arm omlaag te steken en één of meerdere vingers naar de tegenligger te richten.

Motorrijders waarschuwen elkaar voor snelheidscontroles of gevaarlijke situaties. Het is natuurlijk erg verleidelijk om een beetje gas te geven op de motor, maar een boete willen alle bestuurders graag voorkomen. Ze doen dit door hun arm horizontaal op en neer te bewegen, een gebaar dat automobilisten ook zullen herkennen van voetgangers of mensen aan de zijkant van de weg. Naast dit gebaar wijzen motorrijders ook met hun wijsvinger naar het asfalt aan de kant van de weg waar zich het gevaar bevindt.

Tikken op helm

Een ander signaal dat motorrijders geven, is twee keer tikken bovenop de helm met de linkerhand. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit en mogelijk denk je dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar het is een signaal dat je waarschuwt voor gevaar.

Voet uitsteken

Een ander gebaar dat veel automobilisten vreemd zal vinden, is het trapgebaar dat motorrijders soms laten zien. Maar misschien is het wel het leukste gebaar dat motorrijders maken: het is namelijk een bedankje! Als je bijvoorbeeld een motorrijder voor hebt laten gaan en hij wil je bedanken, doet hij dat door zijn been uit te steken. Zo kan hij beide handen aan het stuur houden, wat wel zo veilig is.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels