Aha! Dit zijn de grootste energieslurpers in huis

vonken stopcontact

Good to know!

We hebben het allemaal gemerkt de afgelopen tijd: de prijzen voor energie en stroom zijn door het dak geschoten. Wie geen torenhoge rekening wil – of een beetje lief wil zijn voor het milieu –, doet er goed aan om zoveel mogelijk te besparen. Wij vertellen je wat de grootste energieslurpers zijn in huis. Wel zo handig om te weten, toch?

Stekkers in het stopcontact

Wanneer een stekker in het stopcontact zit, verbruikt het energie. Geen hogere wiskunde. Maar, dit doet het dus ook als het betreffende apparaat uit staat. Veel mensen doen hun telefoon ’s avonds voor het slapen aan de lader en halen ‘m er de volgende ochtend pas weer uit. Je raadt het al: dit vreet superveel onnodige energie. Wil je je telefoon dus opladen, haal de oplader er dan uit zodra je telefoon volledig is opgeladen.

Apparaten op het aanrecht

Wist je dat de apparaten op jouw keukenblad ook grote energievreters zijn? Als je een airfryer een half uur per week aanzet, verbruikt deze 50 kWh per jaar – omgerekend zo’n 30 euro per jaar. Ook de waterkoker gebruik je wellicht geregeld. Stel je kookt er twee keer per dag water in, verbruikt deze per jaar 80 kWh – dat is zo’n 47 euro per jaar. Koffiezetapparaat, idem dito! Ook deze lifesaver op jouw aanrecht slurpt een hoop. Ongeveer net zoveel als de waterkoker.

En dit doen ze dus niet alleen als je ze gebruikt! Vergeet niet om ook bij deze apparaten de stekker eruit te trekken, anders blijft het evengoed wat stroom verbruiken.

Koelkast

Ook de koelkast verbruikt een hoop energie. Bij deze rakker zullen we je niet adviseren om de stekker eruit te trekken wanneer je ‘m niet gebruikt. Toch kun je er wel voor zorgen dat hij nét iets minder energie verbruikt. Zorg dat jouw koelkast tussen de vier en zes graden ingesteld staat. Bij een te koude of te warme temperatuur verbruikt hij namelijk onnodig veel stroom. Ook als de koelkast te lang open staat, is dit het geval. Zelfs een paar seconden heeft effect op je verbruik – de koelkast moet dan namelijk extra goed zijn best doen om koud te blijven. Houd ‘m dus zo kort mogelijk geopend én bedenk voordat je ‘m opent wat je wilt pakken.

Lees ook: Probiotica voor je gezondheid: wat doet het eigenlijk?

Bron: RTLnieuws | Beeld: Pexels, Markus Spiske