AHA: DIT is dus waarom je tanden stroef aanvoelen nadat je spinazie hebt gegeten!

En kan het eigenlijk kwaad?

Ben je spinaziefan? Dan heb je vast weleens een stroef gevoel aan je tanden ervaren nadat je het groene blad hebt genuttigd. Niet bepaald nagenieten van je lekkere maaltje. Maar hoe komt het eigenlijk? En misschien nog belangrijker om te weten: hoe zorg je ervoor dat je tanden weer lekker glad aanvoelen?


Het vreemde, stroeve en ruwe gevoel op je tanden komt door een bepaald zuur dat in spinazie zit, genaamd oxaalzuur. Het zuur haalt het beschermende en smerende laagje van je tanden en daardoor kunnen ze zo vreemd aanvoelen wanneer je net van een bordje spinazie hebt genoten.
Het klinkt heel extreem: een zuur dat het beschermende laagje van je tanden onttrekt, maar erg is het gelukkig niet. Maar dat het niet schadelijk is, betekent natuurlijk niet dat het daardoor minder vervelend is. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Oplossing
Het is vrij simpel: het enige wat je hoeft te doen om het zuur te neutraliseren is een beetje citroensap toevoegen aan je spinazie. Hierdoor zul je minder last hebben van dat vervelende gevoel. Andere remedie? Spinazie á la crème. Geen straf lijkt ons! Producten met veel kalk, zoals melk en room, binden het zuur namelijk aan zich. Het oxaalzuur wordt op deze manier gedeactiveerd waardoor jij niet overblijft met stroeve tanden.

Bron: Viva. Beeld: Pixabay