Aha! Op deze 3 dingen in je auto moet je letten als het gaat vriezen

auto vriezen

Aha!

Nu het weer ijskoud is – én aanvoelt – is het wellicht handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Enne, dan met name als het gaat om je auto. Want wist je dat er best wel wat dingen zijn waar je op moet letten voordat jij je auto weer op de oprit zet met deze kou?

Parkeer je auto dicht bij een muur

Allereerst moet je rekening houden met het parkeren. Want wist je dat je het best zo dicht mogelijk bij de muur kunt parkeren? De reden hiervoor is dat de kans op bevroren ruiten dan kleiner is. Door de stralingswarmte van de muur duurt het namelijk langer voor een voorruit om te gaan bevriezen. Ook kun je je auto in een smalle steeg of onder een boom parkeren. Dit heeft precies dezelfde werking als je auto naast de muur zetten. Scheelt je weer krabben, toch? Oh ja, nog een goede om te onthouden: wanneer het bewolkt is hoef je hoogstwaarschijnlijk niet eens te krabben. Zie je een heldere sterrenhemel? Dan is de kans groot dat je moet krabben.

Parkeer je auto in de eerste versnelling

Ook is het belangrijk om je auto in de eerste versnelling te parkeren wanneer je weet dat het ’s nachts gaat vriezen. Wellicht verklaar je ons nu wel voor gek, maar het heeft wel degelijk een functie. Op deze manier voorkom je namelijk dat je handrem bevriest! Heb jij je handrem er nou wel opstaan en kom je er de volgende ochtend achter dat-ie toch is bevroren? Geen zorgen. Laat je auto een kwartier stationair draaien. Zo ontdooit de handrem weer en kun jij met een gerust gevoel wegrijden.

Zet je ruitenwissers omhoog

Als laatste is het verstandig om je ruitenwissers omhoog te doen voordat je je auto uitstapt. Waarom? Zo voorkom je dat je ruitenwissers vastvriezen aan je voorruit. Ben je dit toch vergeten en zitten ze de volgende dag vastgevroren, pak dan een plastic zakje en doe hier warm water in. Leg dit eventjes op je ruitenwissers en tada! Binnen no-time zijn jouw ruitenwissers weer ontdooit.

Lees ook: Met deze tips kun je ’s winters beter je bed uitkomen

Bron: Margriet | Beeld: Pexels