Aha… Dit verklaart een hoop! HIEROM zit er altijd een gaatje in het stokje van je lolly

Waarvoor zitten die gaatjes toch in een lollystokje?

Van die vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had, je kent het wel. Als zo’n vraag eenmaal is gesteld is het onmogelijk te rusten totdat je het antwoord hebt gevonden. Ook al is de vraag in kwestie eigenlijk helemaal niet zo boeiend, je moét het weten.

Eén in deze categorie: waarom zit er altijd een gaatje in het stokje van een lolly? Niet alleen de binnenkant van het stokje is hol, aan de zijkant zit vaak ook nog een klein gaatje… En waarvoor dat dient, wij zouden het zo niet weten. Gelukkig is daar het internet en ook in dit geval biedt het wereld wijde web wederom uitkomst. Dit is ten eerste aangebracht om te voorkomen dat het gesmolten snoepgoed tijdens het productieproces van het stokje kan vallen. Als het snoep nog vloeibaar is, vloeit het in de mal (en dus ook door het gaatje) en wordt uitgehard. Hierdoor zit het snoep lekker stevig vast, en dan zijn we meteen bij de tweede reden.

Verstikkingsgevaar
Doordat de lolly zo goed vastzit op het stokje, wordt je min of meer gedwongen hem in kleine beetjes op te eten. Als het gaatje er niet zat, gleed het snoepje veel te snel van het stokje, waardoor er nare ongelukken kunnen gebeuren. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n groot stuk hard snoep in z’n geheel je keel inschiet…

Tot slot nog een leuk feitje over lolly’s: wist je dat ze ooit zijn bedacht om te voorkomen dat kinderen plakhanden kregen tijdens het snoepen? Dus werden de zuurtjes op een stokje gezet!

Bron: Margriet |Beeld ter illustratie