Aha! Zo blijven wespen uit je buurt

wespen

Handig om te weten nu het wespenseizoen weer begonnen is

Augustus is de maand van de wespen, en misschien heb je ze al wel voorbij zien vliegen. Wespen hebben inmiddels hun nesten verlaten en gaan opzoek naar voedsel. Daarom brengen ze graag een bezoekje wanneer jij heerlijk buiten aan het eten bent. En dat is vervelend, want ze kunnen akelig steken. Wij geven vijf tips om wespen uit je buurt te houden.

Etherische oliën

Met wierook zijn we inmiddels bekend, maar je kunt nu zelfs speciale wespenspray aanschaffen. Hierin zitten etherische oliën, zoals tea tree of lavendelolie. Breng de spray aan op je eigen huid en je zult minder last hebben van wespen. Tip: je kunt ook rollers voor aromatherapie gebruiken, deze bevatten vaak de geur lavendel waar wespen niet van houden.

Nep wespennest

Een handige manier om wespen tegen te gaan als je niet gek bent op geurtjes, is een waspinator, ook wel een nep wespennest. Deze kun je online of in een huis- en tuinwinkel kopen. Wespen denken dat het nest van vijanden is en zullen daarom uit de buurt van het nest blijven. Ideaal!

Kruidnagel

Een schaaltje met koud water en kruidnagel helpt ook, wespen houden namelijk niet van deze geur. Ook kun je de kruidnagel in een door de helft gesneden citroen stoppen om wespen op afstand te houden.

Koffie

Koffie is ook niet het lievelingsvoedsel van wespen. Een kopje koffie is dus altijd een goed idee, zowel voor jou als de wesp. Mocht je niet van koffie houden, dan kun je een schoteltje met gemalen koffie aansteken met vuur. Hierdoor gaat de koffie licht branden en komt er een onaangename geur vrij. Wees gerust, de gemalen koffie gaat roken en zal niet in brand vliegen.

Koper

Mocht je thuis nog pannen, potten of muntjes van koper hebben, bewaar het! Wespen houden niet van de geur koper. Zet daarom een pan, pot of leg wat muntjes op tafel en de wespen zullen niet in je buurt komen.

Lees ook: Goed om te weten: zo krijg je verkleurde houten pollepels weer schoon

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock