Aha! Zo voorkom je continue plaspauzes tijdens een lange autorit

plaspauzes autorit

Onderweg is er immers niet altijd een toilet beschikbaar

Ga je met de auto op vakantie? Dikke kans dat je dan een flinke poos onderweg bent. Het vervelendste hieraan is meestal het gebrek aan toiletten onderweg. Met deze tips voorkom je continue plaspauzes tijdens je autorit.

Plaspauzes tijdens autorit

Als je wel eens met je kinderen een lange autorit hebt gemaakt, kun je het zinnetje vast niet meer aanhoren. “Mamaaaa, ‘k moet plassen!” klinkt het regelmatig vanaf de achterbank. Maar ook zelf zul je ongetwijfeld weten hoe vervelend het is om ergens halverwege de route du soleil toch écht naar het toilet te moeten, zonder dat er ook maar ergens een tankstation of andere gelegenheid in zicht is. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit soort situaties te voorkomen. Kort samengevat: het komt erop neer dat je de druk op je blaas wilt verkleinen.

Blaas

We snappen allemaal dat urine vanuit de blaas uiteindelijk een uitweg zal zoeken. Hoewel er ongeveer een halve liter urine in je blaas past, krijgt je lichaam al bij 150 tot 200 milliliter de eerste prikkels door dat er een wc-bezoek nodig is. Hoe meer je drinkt, hoe vaker je dus moet plassen. Dat betekent niet direct dat je jezelf dan maar moet uitdrogen, maar iets minder drinken helpt zeker. Het is bovendien slim om kleine beetjes te drinken verspreid over een langere periode, in plaats van in één keer een heel flesje op te drinken.

Irritant

Niet alleen zeurende passagiers zijn irritant, maar ook bepaalde drankjes – voor je blaas dan. Koolzuurhoudende dranken en drinken met cafeïne irriteren namelijk de blaas, waardoor je nóg vaker naar het toilet moet. Datzelfde geldt ook voor alcohol, maar dat je beter niet met alcohol op over de snelweg kunt sjezen, hoeven we denk ik niet uit te leggen.

Druk

Met de bovenstaande tips verlaag je de druk vanuit je blaas zelf. Maar ook is het slim om de druk van buitenaf zo klein mogelijk te maken. Zorg dus voor loszittende kleding, of doe terwijl je in de auto zit je riem een gaatje losser of doe een knoopje open. Ook slim: zorg dat je voor vertrek nog even een grote boodschap doet. Dat zorgt voor minder druk van de endeldarm op de blaas. En hoewel je hier niet altijd invloed op hebt: vermijd hobbelige wegen. Zo voorkom je onnodige druk op je blaas – en mogelijke wagenziekte. Dat is dus twee vliegen in één klap!

Lees ook: ‘s Avonds alcohol gedronken? Dit is hoelang je moet wachten met autorijden

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels, UHGO