Aha: zo zie je of iemand liegt

liegen

Als je goed oplet, kun je dit herkennen

Hoewel liegen natuurlijk geen goede zaak is, maken we ons allemaal weleens schuldig aan een leugentje om bestwil. Vaak is het vrij onschuldig, maar soms gebeurt het dat iemand een grotere leugen vertelt. Niet zo’n fijn idee, en dus delen we hoe je herkent of iemand aan het liegen is.

Vermijden van oogcontact

Iemand die de waarheid verdraait, zal proberen om jou zo min mogelijk in de ogen aan te kijken. De reden hiervoor is heel simpel: we kennen allemaal de uitspraak ‘Eén blik zegt meer dan duizend woorden’ – en dat geldt ook wanneer je aan het liegen bent. Als je iemand in de ogen aankijkt terwijl je liegt, heb je bewust of onbewust het gevoel dat je sneller betrapt kunt worden. Het is dus een duidelijke red flag wanneer iemand de hele tijd wegkijkt en de omgeving rondom jou ineens héél interessant lijkt te vinden.

Puntje van de neus aanraken

Hoewel de aanname dat je neus groeit wanneer je liegt natuurlijk onjuist is, zien wetenschappers toch enige overeenkomst met het verhaal van Pinokkio. Wanneer iemand liegt, verandert namelijk de doorbloeding in je lichaam. Hierdoor heeft de leugenaar de neiging om aan het puntje van zijn/haar neus te zitten.

Ongemakkelijk

Natuurlijk, je kunt je ook ongemakkelijk voelen wanneer je de waarheid spreekt. Maar wanneer iemand liegt, is de kans groter dat hij/zij zich ongemakkelijk gaat gedragen. Je ziet dat bijvoorbeeld als je gesprekspartner continu ergens aan friemelt, of juist een enorm stijve houding aanneemt. Als het opvalt dat je gesprekspartner extreem awkward reageert als je hem ergens mee confronteert, houd er dan dus rekening mee iemand kan liegen. We geven natuurlijk geen garantie, maar het is wel iets om op te letten wanneer je je afvraagt of iemand de waarheid spreekt.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Ik ben er onlangs achtergekomen dat mijn broer een zoon heeft’

Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels