Waarom je de airco in je auto beter niet kunt gebruiken

Er kleeft nogal een groot nadeel aan vast

In de typisch warme landen is het wel anders, maar in Nederland zijn de meeste huizen niet uitgerust met een airco. Auto’s daarentegen zijn steeds vaker voorzien van een airco, iets waar de meeste mensen op warme dagen dankbaar gebruik van maken. Lekker koel is het zeker, maar het heeft ook een groot nadeel.

De airco slurpt benzine.

Brandstof

Ben je erg zuinig op je benzine en wil je zo lang mogelijk kunnen rijden voor je weer bij een benzinestation moet aangaan? Laat de airco dan zoveel mogelijk voor wat het is. Libelle meldt dat uit onderzoek blijkt dat een manuele airco op warme dagen meer brandstof verbruikt dan op een normale dag. Op een warme dag kan de airco wel 12,5 procent brandstof verbruiken. Kleine rekensom: als we uitgaan van een tank van 70 liter benzine, kan wel 8,75  liter van de brandstof verbruikt worden door de airco. Met een automatische airco verlies je ongeveer de helft minder brandstof.

Ramen open

Daarnaast blijkt ook nog eens dat een handmatige airco in de bebouwde kom drie keer zoveel verbruikt dan buiten de bebouwde kom. Aangezien je door de stad vaak niet zo hard rijdt, kun je beter de ramen openzetten voor wat verkoeling. Overigens kun je beter toch gebruik maken van de airco wanneer je op de snelweg rijdt. Rijd je met de ramen open over de snelweg? Dan remmen de turbulenties je auto af en daardoor gebruikt je auto ook meer benzine. Het is een beetje kiezen tussen twee kwaden, maar op de snelweg kun je dus beter wel de airco aanzetten in plaats van de ramen open zetten wanneer het op je benzineverbruik aankomt.

Lees ook: Zo houd je je huis koel zonder airco, goedkoop en effectief!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle België | Beeld: Unsplash