Heeft je auto geen airco? Zo hou je het uit in je hete auto

Zo maak je het wat koel in een auto zonder airco

Tegenwoordig zijn alle nieuwe modellen auto’s wel voorzien van een airco, maar niet iedereen kan die luxe veroorloven. Heb jij een oudere bolide die geen mooi ingebouwd verkoelingssysteem biedt? Dan hebben wij een aantal tips voor je waarmee je die autorit overleeft.

  • Natte theedoeken. Haal de theedoeken en washandjes maar tevoorschijn. Ze kunnen ideaal zijn om de binnenkant van je auto wat koeler te krijgen. Maak de theedoeken of washandjes nat en drapeer ze over de ventilatierooster van je auto. De lucht die daardoorheen komt zal dan meteen een stuk frisser zijn. Het is geen airco, maar het werkt wel. 
  • Zet de juiste ramen open. Je kunt het raampje naast je wel openen, maar slechts dat ene raampje heeft niet heel veel effect. Indien je het raam recht tegenover ook openzet, kun je erg op de tocht zitten. De oplossing? Ze de ramen schuin tegenover elkaar open. Heb jij bijvoorbeeld het raampje links voor open? Open dan ook het raam rechts achter. Zo circuleert lucht het beste.
  • Een zwart zonnescherm. Onthoud: alle kleine beetjes helpen. Door een zwart aluminium zonnescherm tegen de ruit van de auto te leggen wanneer deze geparkeerd is, wordt de UV-straling van de zon tegengehouden. Het scheelt altijd wat hitte. Bovendien wordt je stuur in dit geval niet gloeiendheet.
  • De juiste parkeerplek. Parkeerplekken zijn soms best moeilijk te veroveren, maar kies wanneer het kan altijd voor de schaduwplek. Geen schaduwplek? Zorg dan dat de neus van de auto niet naar de zon toestaat.
  • Leg lichte handdoeken op het dashboard. Vrijwel elk dashboard is zwart en we weten allemaal wel dat zwart juist warmte aantrekt. Uit gegevens van het VAB blijkt dat een dashboard in de volle zon 92 graden kan worden! Je doet er dus verstandig aan om wat lichte handdoeken op het dashboard te leggen en over je stuur te draperen.
  • Wapper met de deuren. Doe de deuren een aantal keer vluchtig op en dicht. Door op deze manier met de deuren te ‘wapperen’ zet je de ventilatie even op het maximum. Hete lucht wordt daardoor eerder uit de auto gewerkt.

Bron: HLN. Beeld: AliExpress