Auto importeren uit Duitsland? Hier zijn vier tips als je een auto wilt invoeren

Het kan je veel geld besparen

We willen allemaal dolgraag in een mooie bolide rondrijden, maar willen het liefst niet te veel betalen voor onze sjees. Als je een jonge auto wilt aanschaffen, kun je geld besparen door een rijtuig uit Duitsland te importeren. Bovendien hebben onze Oosterburen soms meer autoaanbod dan wijzelf, maar waar moet je allemaal opletten voordat je een auto uit Duitsland importeert? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

1. Goed zoeken

Het klinkt nogal wiedes: kijk verder dan je neus lang is. Als je je zinnen hebt gezet op die ene auto, hoef je heus niet alleen Nederland af te speuren naar je droomwagen. Zo heeft Nederland in vergelijking met buurland Duitsland minder occasions in de aanbieding. Het is daarom zeker de moeite waard om een auto in te voeren uit Duitsland.

2. Betaal niet te veel BPM

Bij de eerste ingebruikneming van de meeste auto’s in Nederland moet BPM worden geheven: Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Aan de hand van de CO2-uitstoot per kilometer wordt de heffing berekend. Sinds 1 januari 2013 wordt dit bedrag op nieuwe auto’s met de hand berekend. Ook worden er bij de berekeningen bepaalde toeslagen toegepast of kortingen verleend. BPM wordt ook berekend als een auto uit Duitsland wordt geïmporteerd.

Je moet BPM dus zelf berekenen aan de hand van de richtlijnen van de Belastingdienst. Alleen is een fout in de berekening snel gemaakt, waardoor de te betalen uitkomst van BPM vaak te hoog is. Als je een auto wilt invoeren uit Duitsland kan het daarom voordelig zijn om het importeren en berekenen van BPM aan de professionals over te laten. Zo kan Das Import je een handje helpen en weten ze precies hoe het voordeligste BPM-regime kan worden berekend.

3. Lees aankoopcontract altijd goed door

Dit lijkt een open deur, maar soms zijn die kleine lettertjes wel erg klein. Sommige autodealers kunnen geniepig zijn en proberen alle aansprakelijkheid bij sommige auto’s te vermijden. Neem het aankoopcontract daarom extra goed door voordat je een krabbel zet. Laat het contract eventueel nalezen door Das Import.

4. Let op de APK!

Laat de auto pas uit Duitsland importeren als-ie een APK heeft! In het Duits ook wel een TÜV of HU/AU genoemd. De Duitse APK is twee jaar geldig. Je hoeft ‘m dus pas na twee jaar weer te laten keuren.

Lees ook: Geniale truc om muesliverpakking te sluiten gaat heel het internet over

Bron: Automotiv, Das Import | Beeld: Pexels