Dit is waarom je de auto niet moet opwarmen met koud weer

auto opwarmen koud weer
Met koud weer moet je de auto niet opwarmen en dit is waarom

We komen helaas niet meer onder het steeds kouder wordende weer uit. Met name in de vroege ochtenden merken we al dat de auto’s koud zijn en met een beetje pech moeten we de ruiten krabben. Wat veel mensen doen is de auto vast starten om deze warm te laten lopen, om vervolgens de ruiten te gaan krabben. Dit is de belangrijke reden waarom je dit vanaf nu niet meer moet doen.

Het opwarmen van de auto is slechter voor de motor dan je zou denken.

Schadelijk voor de motor

Er is een belangrijke reden waarom je de auto niet vast moet starten om deze vervolgens een paar minuten de tijd geven om op te warmen. Wel zo fijn natuurlijk om in een warme auto te stappen als je klaar bent met de ruiten te krabben, maar je auto is er wat minder blij mee. Door de auto een aantal minuten te laten lopen, verbruikt het brandstof wat de motor kan beschadigen. De motor loopt op een mix van lucht en verdampte brandstof.

Extra verspilling

Door een auto vast te starten, zonder er direct in te rijden, verwarmt deze langzamer dan een rijdende auto. Op hetzelfde moment vullen de cilinders zich met de mix van lucht en brandstof. Dit verspilt ook extra olie in de motor. Al met al, niet iets waar de auto na verloop van tijd beter op blijft lopen. Doe je dit te vaak, dan heb je de kans dat de auto binnen de kortste keren een grote opknapbeurt nodig heeft. En hier is je portemonnee vast ook niet zo blij mee…

Dit moet je wél doen

Maar wat kun je dan wel het beste doen als je bij de auto komt op een koude dag? Om te beginnen, krab eerst de ruiten vóórdat je de auto start. Wanneer je weg wil, start de auto, laat deze 1 minuut warm worden en rij vervolgens langzaam (niet veel harder dan 20 kilometer per uur) weg. De motor krijg hierdoor voldoende tijd om geleidelijk aan warm te worden, zonder dat je de motor zelf hiermee aantast.

Lees ook: Ruitenwisservloeistof plotseling op? Zo maak je het gemakkelijk en snel zelf

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: 5 Minute Crafts | Beeld: Unsplash