Voorkom autoschade met déze tips om pekel- en zoutresten van de auto te verwijderen

Ook onze auto’s lijden tijdens het winterseizoen

Het is belangrijk om ook in de winterperiode de auto goed te onderhouden. Een rondje door de wasstraat of zelf met een emmertje sop over de auto heen is in deze periode hard nodig. Vooral omdat er veel zout wordt gestrooid op de wegen en de zout- en pekelresten het lakwerk van de auto kan beschadigen. 

Was jij de auto regelmatig in de winterperiode?

Pekel en zoutresten

Als de lak van de auto of bepaalde onderdelen binnenin de motor van de auto al lichtelijk beschadigd zijn, kan pekel of zout dat achterblijft op de auto deze schade verergeren. Sneeuw- of ijsklonters in combinatie met pekel zie je met name in de wielkasten en aan de onderkant van de auto zitten. Ook het proces van roest versnelt dankzij de combinatie van vuil, vocht en pekel. Reden genoeg dus om je bolide extra goed te onderhouden.

Tips

Wanneer je door de wasstraat gaat met de auto, kies dan voor het programma waarbij ook dingen als de wielen en bodemwassen bij inbegrepen zit. Een extra waxbehandeling ter bescherming van de autolak is ook zeker aan te raden. Dankzij deze waxlaag hecht strooizout veel minder snel aan de autolak. Laat je je auto wassen in de wasstraat of doe je het toch liever zelf? Met deze tips onderhoudt je je auto optimaal in de winter:

  • Gebruik vaseline of glycerine voor alle rubbers voor onder andere de kofferbakdeksel en de rubbers van de portieken. Dit voorkomt dat deze uitdrogen in de winterperiode.
  • Alle sloten kun je het beste insprayen met antivries slotspray, zodat deze niet kunnen vastvriezen.
  • Ook voor de autoruiten bestaan er speciale ruitenwisserhoezen die om de ruitenwissers heen passen. Dit voorkomt dat de wissers niet aan de ruiten blijven vast vriezen.
  • Dep na het wassen van de auto alle rubbers goed droog met een (hand)doek.
  • Neem ook alle randen van de portieren, motorkap en kofferbakdeksel mee tijdens het drogen na de wasbeurt.
  • Was je de auto zelf? Zorg er dan voor dat je lauw water gebruikt in plaats van warm of heet water. Pekelresten krijgen met warm tot heet water meer kans om in het metaal te vreten en dat wil je natuurlijk juist voorkomen.

Lees ook: Ook zoveel last van statisch haar? Zó verhelp je dat!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Info auto & vervoer | Beeld: Tips en Weetjes©