Bah: dit is de meest vieze plek in het vliegtuig

vieze plek vliegtuig

Deze plek wil je het liefst niet aanraken…

Vliegtuigen mogen dan misschien de veiligste vervoersmiddelen zijn, maar echt schoon zijn ze soms niet… Uit onderzoek blijkt namelijk dat één specifieke plek in het vliegtuig een grote bron van bacteriën en andere ziekmakers is.

Vies vliegtuig

Natuurlijk worden vliegtuigen tussen de vluchten tot op zekere hoogte schoongemaakt, en dat scheelt al een hoop. Misschien neem je jezelf al voor om het vliegtuigtoilet als de pest te vermijden, want dat is natuurlijk ook niet de meest frisse plek die je je kunt bedenken. Maar dat is dus niét de meest vieze plek in het vliegtuig. Die zit namelijk een stukje dichterbij je, en deze plek vermijden is pretty much onmogelijk.

Lekker tafelen

Het gaat namelijk om het uitklaptafeltje bij je stoel! Onderzoek van een microbioloog in opdracht van website Travelmath kwam tot deze conclusie. Op zo’n uitklaptafeltje zouden maar liefst 2.155 ‘groepjes’ bacteriën zitten per vierkante inch. En daar moet jij dan lekker je vliegtuigmaaltijd van gaan eten? No thanks!

Bacteriebronnen

Natuurlijk viel het te verwachten dat er op de veelgebruikte tafeltjes een hoop bacteriën zitten. Maar meer dan tweeduizend bacillen per zes vierkante centimeter is toch wel vrij nasty. Helemaal als je het vergelijkt met andere onderzoeksresultaten.

Zo zitten er op het ventilatie-systeem boven je hoofd zo’n 285 bacteriehaarden per vierkante inch, en op de gesp van je stoelriem zo’n 230. Helemaal opvallend: een gemiddeld vliegtuigtoilet scoort dan nog beter. Zo zitten er op de spoelknop ongeveer 265 bacteriegroepen, en op het slot ‘slechts’ 70 per vierkante inch.

Wij weten in elk geval waar we onze desinfectiedoekjes de volgende vakantie aan gaan besteden!

Lees ook: Handig: zo neem je extra bagage mee in het vliegtuig zonder ervoor te betalen

Bron: Girlscene, Grazia | Beeld: Brunopress, Bridesmaids