Belangrijk: dit moet je weten over pinnen in het buitenland

pinnen

Geen gedoe meer met pinnen tijdens je vakantie

Heb jij een leuke vakantie op de planning staan? Wat een leuk vooruitzicht! Dan is het vooral heel erg belangrijk om alvast vooruit te blikken op een aantal belangrijke zaken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde verzekeringen en misschien wel inentingen. Maar, denk je ook alvast even aan je betaalpas en de pinautomaten op de plek van bestemming?

Handige informatie

Op vakantie wil je natuurlijk geen gedoe met betalen, dat snappen wij maar al te goed. Daarom hebben wij wat handige informatie voor je op een rijtje gezet, zodat jij met een gerust hart je betaalpas kunt gebruiken in het buitenland.

Contant geld

Natuurlijk is het heerlijk om cash mee te nemen op vakantie, zodat je niet elke keer hoeft te pinnen in het buitenland. Volgens de Belastingdienst hoef je pas aangifte te doen als je 10.000 euro of meer meeneemt naar het buitenland. Natuurlijk gaan we ervan uit dat je niet zóveel geld meeneemt op je vakantie. Daarnaast is het wel slim om je af te vragen of het verstandig is om met zoveel contant geld te reizen. Als je deze beslissing toch overweegt, dan is het slim om een kluis tot je beschikking te hebben in je accommodatie.

Pinnen

Vind je het toch een beetje riskant om alleen maar contant geld mee te nemen? Dat snappen wij maar al te goed. Gelukkig is het in steeds meer landen mogelijk om met een Nederlandse betaalpas te pinnen. Toch is het goed om er rekening mee te houden dat je niet overal met je eigen betaalpas kunt pinnen. Ga je ’s avonds bijvoorbeeld naar een klein restaurantje in een rustig dorpje? Dan is het verstandig om wat cash achter de hand te hebben. Het kan namelijk zo zijn dat de eigenaren dan alleen maar contant geld aannemen. Naast het meenemen van contant geld, zou een creditcard ook nog een optie kunnen zijn. Deze wordt namelijk in de meeste landen wel geaccepteerd bij het afrekenen.

Euroland

Als je geld wil opnemen in een euroland, is dit geheel gratis. Behalve als de bank ook extra kosten vraagt aan de inwoners in het land. Dit gebeurt met name in Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje. Maar maak je geen zorgen dat je hier pas later achter komt, het wordt meestal vooraf op het apparaat al gemeld.

Valuta

Als je op vakantie gaat naar een land met een andere valuta, dan zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het kan namelijk voorkomen dat je onnodig te veel betaalt en dat wil je natuurlijk niet. Het is vooral belangrijk dat als je gaat pinnen, je betaalt in de lokale valuta. Je eigen bank berekent dan de wisselkoers, waardoor dit een stuk voordeliger is. Geld pinnen in een land met een andere valuta kan je namelijk extra geld kosten. Je betaalt dan een klein bedrag per transactie. Het is dus een stuk voordeliger om in één keer een groter bedrag te pinnen.

Lees ook: Dit zijn de gekste verkeersregels en- gebruiken in het buitenland

Bron: Libelle | Beeld: Pexels