Het is weer tijd voor de belastingaangifte: hier moet je goed op letten

Het kan behoorlijk lonen om er even goed naar te kijken

Het is maart en dat betekent dat we weer belastingaangifte kunnen doen. Voor een hoop Nederlanders een vervelend klusje, dat ook nog eens best lastig kan zijn. Toch is het verstandig om er even goed voor te gaan zitten. Het kan je namelijk flink wat opleveren! Dus ga je aangifte doen, let dan goed op deze 6 dingen.

Geld besparen

De allerbelangrijkste tip om geld te besparen met je belastingaangifte is: verstuur je aangifte vooral niet te laat! Dit kan je namelijk een flinke boete opleveren van maar liefst 385 euro. Voordat je de klos bent, moet je het overigens wel bont maken, want je krijgt eerst nog een herinnering en daarna een aanmaning. Even opfrissen: de deadline is 1 mei, voor die tijd moet je aangifte binnen zijn. wie voor 1 april aangifte doet, krijgt in principe voor 1 juli bericht van de Belastingdienst waarin staat hoeveel je uiteindelijk nog moet betalen of hoeveel je terugkrijgt.

1. Vooraf ingevuld

Wanneer je online aangifte gaat doen op de website van de Belastingdienst, is een groot deel waarschijnlijk al voor je ingevuld. Inkomen uit werk, pensioen, spaargeld, de woz-waarde van je woning, enzovoort. Toch is het verstandig deze gegevens goed te controleren en te corrigeren of aan te vullen wanneer er iets niet klopt of ontbreekt. Pak daarom in ieder geval je jaaropgave van je werk erbij. Daarop kun je precies zien wat je in 2019 verdiend het en wat er al is ingehouden op je loon.

2. Hypotheekrente

Wat meestal niet vooraf is ingevuld, zijn de aftrekposten. Geef je deze niet op, dan ben je een dief van je eigen portemonnee. De belangrijkste post is voor veel mensen de hypotheekrenteaftrek. De rente die je over je hypotheek hebt betaald, mag je van je bruto inkomen aftrekken. Daarmee verlaag je dus het bedrag waarover je belasting moet betalen. Omdat huizenbezitters per jaar al snel duizenden euro’s aan hypotheekrente betalen, levert deze aftrekpost ook vaak honderden tot duizenden euro’s voordeel op. Reken je echter niet te rijk, want het eigenwoningforfait wordt nog weleens vergeten. Dat is juist een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen omdat je een koophuis hebt. Besteed aan deze zaken dus de nodige aandacht!

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2