Bescherm je auto en schoenen voor strooizout op deze manier

strooizout

Aha!

Strooizout is natuurlijk een wondermiddel als het buiten glad is. Maar voor je schoenen én je auto is het niet zo’n pretje. Het kan namelijk vlekken en beschadigingen achterlaten op je schoenen en je auto. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Maar hoe kun je dit nou beschermen tegen het strooizout? Wij leggen het je uit. 

Beschadigingen

Hoewel we net zeiden dat strooizout ervoor kan zorgen dat je veilig de weg op kan als het buiten glad is, kan het tegelijkertijd ook je lak, velgen, banden en interieur aantasten. Ai! Strooizout kan er onder andere voor zorgen dat het rubber van je banden kan uitdroogt en er kunnen roestplekjes ontstaan op de lak en de velgen van auto. Gelukkig kun je op deze manier het strooizout op de beste manier verwijderen.

Auto

Je kunt strooizout het beste van je auto verwijderen door wat warm water te mengen met wat autoshampoo. Doe dit in een plantenspuit en sprenkel dit dan over de droge, ongewassen auto. Het middeltje zorgt ervoor dat het vuil en dus ook het strooizout losweekt. Laat het mengsel voor een paar minuten inweken en spoel het er daarna af met een tuinslang of een hogedrukspuit. Tada! Je auto is weer strooizout-vrij.

Schoenen

En dan nu je schoenen. Vaak is het heerlijk om een frisse neus te halen als er een dik pak sneeuw ligt. Maar vaak ligt er op de wegen – naast de sneeuw – ook een heleboel strooizout. Iets minder leuk als je het ons vraagt. Strooizout kan namelijk een echte aanslag zijn op je schoenen, en dan met name als ze van leer zijn. De korrels van het strooizout kunnen scheurtjes en andere beschadigingen veroorzaken, en dat wil je natuurlijk niet.

Vaak willen we na het wandelen meteen onze schoenen poetsen, maar dat moet je juist niet doen! Je zorgt er dan namelijk voor dat het strooizout alleen maar meer over je schoenen verspreidt, wat nóg meer beschadigingen oplevert. Wil jij je schoenen dus nog redden van het strooizout? Maak dan een mengsel van azijn en warm water en dep er voorzichtig mee op je vuile schoenen.

Lees ook: Hoe zit het nou: wie is er verantwoordelijk voor het pakketje van de buren?

Bron: Margriet | Beeld: iStock