Zoveel bespaar je als je gloeilampen vervangt voor ledverlichting

Gloeilampen vervangen voor ledlampen is goed voor het milieu én je portemonnee

Heb jij je huis volhangen met gloeilampen? Dan is het wellicht verstandig om deze te vervangen voor ledverlichting. In de aanschaf zijn deze lampen iets duurder, maar op lange termijn kan je hier veel profijt van hebben. Benieuwd hoeveel je kunt besparen met ledverlichting? Lees dan snel verder. 

Dit is hoeveel een ledlamp verbruikt in vergelijking met een ouderwetse gloeilamp.

Waarom ledverlichting?

Ledverlichting in huis heeft meerdere voordelen. Om te beginnen beperk je de schade aan het milieu door energiezuinige verlichting te gebruiken. Van alle soorten lampen, verbruikt ledverlichting verreweg de minste energie. Ze hebben een langere brandtijd en geven de minste warmte af. Afhankelijk van het type ledlamp in vergelijk met het type gloeilamp kan je al gauw zo’n 80 (!) procent besparen. Het is wat ons betreft dus zeker de moeite waard om die ouderwetse gloeilampen te vervangen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten ledlampen. Elke soort lamp heeft ook zijn eigen voordelen. Bij de online webshop led-wereld vind je gemakkelijk alle soorten terug. Dit zijn de vijf meest voorkomende soorten ledlampen:

  • Standaard ledlamp: de standaard ledlampen zijn verkrijgbaar met een kleine fitting (E14) en een grote fitting (E27). Met deze soort vervang je de ouderwetse gloeilamp.
  • Ledspot: lampen met een GU10-armatuur kunnen vervangen worden met een ledspot.
  • Leddimmer: met een leddimmer is het mogelijk om ledverlichting in huis te dimmen. Let wel goed op de verpakking, want niet elke ledlamp is dimbaar.
  • Led tl-verlichting: net als de standaard gloeilamp is ook tl-verlichting vervangbaar voor led-verlichting. De standaard T5 als de oudere T8 buizen kun je gemakkelijk zelf vervangen.
  • Ledstrip: tenslotte de ledstrip. Deze moderne manier van verlichten kun je gebruiken in huis als accentverlichting. Plaats de ledstrip bijvoorbeeld achter de tv of onder het tv-meubel voor een optisch effect. Ook leuk: deze ledstrips zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat je de kleur kan afstemmen op jouw interieur!

Lees ook: 7 manieren om je huis warm te houden zonder te hoge energiekosten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Essent | Beeld: Pixabay