Handig: zoveel geld bespaar je jaarlijks als je je wasgoed buiten laat drogen

Had jij dit verwacht?

Het lijkt zo makkelijk, even je natte kleding snel laten drogen in de wasdroger. Maar heb je eigenlijk wel een idee hoeveel dit je precies kost? Kun je ook gemakkelijk geld besparen door de was met dit mooie weer lekker buiten te hangen om te laten drogen? Voorlichtingsinstituut Nibud zocht het voor ons uit. 

Het instituut maakte een berekening van wat het wassen en drogen van kleding per beurt gemiddeld kost.

Energielabel

Volgens het voorlichtingsinstituut liggen de kosten per droogbeurt gemiddeld rond de €1,20. Voor deze berekening is ervan uitgegaan dat er gebruik wordt gemaakt van een condensdroger of een droger met luchtafvoer. Met name de energie die een droger per droogbeurt gebruikt is erg veel, waardoor de kosten soms nog best hoog uit kunnen vallen. Als tip geeft het instituut om een energiezuinige droger aan te schaffen met bijvoorbeeld energielabel A+++ als je vaak gebruik maakt van een droger. Deze zijn dan wel wat duurder in aanschaf, maar kunnen je op langere termijn behoorlijk wat geld besparen.

Besparing per jaar

Wasmachine

Ook op de wasbeurten via een wasmachine is het nog mogelijk om wat kosten te besparen. Nibud geeft aan dat hoe hoger de temperatuur wordt ingesteld op een wasmachine, hoe hoger de kosten per wasbeurt zullen zijn. Was je op 90 graden? Dan kost het ongeveer €1,15 per wasbeurt. Op 60 graden wassen kost het zo’n €0,91 en 40 graden €0,81. Wasgoed wordt overigens ook goed schoon op 30 graden volgens het Nibud, dus op een paar graden lager wassen kan je ook nog wat geld besparen op jaarbasis!

Lees ook: Dit is waarom jij je bed op zou moeten maken met natte lakens

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: PxHere