Waar en hoe kunnen we in 2020 nog het beste geld sparen?

Vanaf 1 april ontvangen klanten van ABN AMRO geen rente meer over hun spaarrekening

Dertig jaar geleden was het vrij normaal dat je zo’n 5 procent rente ontving over je spaargeld. Anno 2020 is van deze renteregeling vrijwel niets over. Vanaf 1 april ontvangen ABN AMRO-klanten helemaal geen rente meer op hun spaargeld. Het is de eerste grote bank die deze beslissing maakt. De kleinere banken Triodos Bank en Van Lanselot waren al om. Maar als je geen rente meer ontvangt op je spaarrekening, is sparen bij een bank dan nog wel het beste? 

Verlaagde rente

Ook ING verlaagde eerder haar rente en daar ontvangen spaarders nog maar 0,02 procent. Bij Rabobank lijkt hetzelfde te gaan gebeuren. Topman Wiebe Draijer liet al aan de media weten dat ook de Rabobank piekert over de rente. Dus, hoe en waar kunnen we het beste sparen?

Niet sparen om rijk te zijn

Gabriëlla Bettonville van het voorlichtingsinstituut Nibud vindt het zorgelijk dat we nauwelijks tot geen rente meer krijgen over ons gespaarde geld. “Je spaart niet om rijk te zijn. Het belangrijkst is dat je wat geld achter de hand hebt voor zaken die je niet van je salaris kunt betalen, zoals een vakantie of een kapotte cv-ketel”, verklaart ze tegenover Metronieuws.

Sparen al lastig genoeg

Bettonville geeft aan dat sparen nu nog minder aantrekkelijk is en dat is zorgelijk. Het is namelijk al lastig genoeg om een centje op zij te zetten. “We zien namelijk nu al dat 40 procent van de Nederlanders niet of nauwelijks geld apart zet.”

Wel bij de bank blijven sparen

Betekent dat dat je je spaargeld het beste allemaal kunt opnemen en thuis bewaren? Nee hoor. Bettonville vertelt dat sparen via de bank ook voordelen heeft. Ten eerste ben je je geld niet kwijt als je huis in vlammen opgaat of als er wordt ingebroken. Ten tweede biedt een bank veiligheid en ten derde is de drempel iets hoger voordat je zomaar je spaargeld gebruikt.

Lees ook: 10 gewoontes van mensen die goed zijn in sparen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metronieuws | Beeld: Unsplash