Bijna niemand weet waarvoor dat kleine zakje en de drukknopen zijn! Jij wel? We hebben het uitgezocht!

jeans

Deze weetjes zal je vast nog eens van pas komen bij een pubquiz in de kroeg!

Jeans of broeken, iedereen heeft ze wel in de kledingkast liggen. Ze zijn razend populair en uit de mode zullen ze eigenlijk nooit gaan. Ze zijn er namelijk allerlei soorten, maten en kleuren. Genoeg keuze voor iedereen. Maar waar komt de term ‘jeans’ nou eigenlijk vandaan? Waar zijn die rare drukknoopjes op je spijkerbroek nou eigenlijk voor en waar is dat minizakje in je spijkerbroek voor?

Wil jij graag wat leuke weetjes oppikken om later in de kroeg rond te vertellen, lees dan snel verder en je komt achter de grappigste feitjes over jeans, drukknoopjes en minizakjes.

Iedereen draagt jeans maar niemand denkt er echt bij na… waar komt die naam eigenlijk vandaan, want het is toch gewoon een spijkerbroek? Hiervoor gaan we dan ook twee eeuwen terug in de tijd. In de negentiende eeuw werd er in de Franse stad Nimes voor het eerst gebruik gemaakt van de stof. De stof werd serge de Nimes genoemd maar deze term werd al snel verkort naar ‘denim’. Die term kenden we al wel, weten we ook direct waar die naam vandaan komt.

De stof was al populair in Europa. Als de matrozen van het Italiaanse Genua en Frankrijk waren, sloegen ze een flinke voorraad van de stof serge in totdat ze weer aan land moesten voor de stokbroden en wijn. Zij kochten zoveel dat de naam werd veranderd naar genes. Ook deze naam werd vervormd naar ‘jeans’.

We zijn er hoor! Nu weet je waar de term jeans vandaan komt. Maar toch dragen we op de dag van vandaag de modernere versie. De stof serge bestaat namelijk uit een mix van verschillende materialen en tegenwoordig wordt er grotendeels gebruik gemaakt van katoen die de VS begon te gebruiken toen de VS onafhankelijk werd van het Britse rijk. Natuurlijk gebruiken we nog wel op de dag vandaag dezelfde benamingen, jeans en denim.

Wil jij weten waar die drukknoopjes op je broek voor zijn? Ga dan naar de volgende pagina!


Pagina 1/2