Bleek gebruiken om kleding te witten? Dit is de beste manier om dat te doen

witte kleding bleek

Met bleek verminder je de grijze waas op witte kleding

Het is moeilijk om het perfecte witte T-shirt te vinden, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarom is het helemaal vervelend wanneer je je realiseert dat je favoriete shirt betere dagen heeft gekend. Maar voordat je het weggooit of aan het goede doel doneert, volg dan deze tips op over het gebruik van bleek om vervagende kleding weer stralend wit te krijgen.

Moeilijk is het niet, je moet alleen wel weten hóé je het moet doen.

Bleek gebruiken om kleding te witten

  • Controleer altijd het onderhoudslabel voordat je bleek op een kledingstuk gebruikt. Als er duidelijk ‘geen bleekmiddel’ staat, betekent dit (je raadt het al!) geen bleekmiddel. Zelfs niet als alle andere wasmiddelen veilig zijn om te gebruiken.
  • De eerste keer dat je bleek op een kledingstuk gebruikt, kun je het beste eerst een proef doen op een klein stukje (verborgen) stof, zoals de binnenkant van een kraag om te controleren of het veilig is.
  • Nadat je hebt vastgesteld dat het kledingstuk veilig is om te bleken, voer het normale wasprogramma uit zoals je gewend bent. Als je een all-fabric of zuurstofbleekmiddel gebruikt, kun je het toevoegen aan het begin van het wasprogramma volgens de instructies van de fabrikant. Voeg een hoeveel chloorbleekmiddel toe zoals dat door de fabrikant is aangegeven en doe dit vijf minuten na de start van het wasprogramma in het vak van de wasmiddel.
  • Droog tenslotte het kledingstuk als gewoonlijk.

Ook zijn er handige tips om vergrijzing bij witte kleding voorkomen. Lees hieronder de acht tips om te voorkomen dat je witte kleding sneller grauw, grijs of geel wordt.

1. Was kledingstukken na één of twee keer dragen

Ook al kun je het zelf met je blote oog niet zien, onzichtbare lichaamsoliën en transpiratievocht kunnen witte kleding in de loop van de tijd geel of grijs maken. Je wilt dit er dus uitwassen voordat het zich gaat opbouwen in kleding.

2. Pak de vlekken zo snel mogelijk aan

Vlekken van eten zoals ketchup of koffie zijn niet altijd te vermijden. Maar vlekken die je niet kunt zien, zoals zweetvlekken moeten worden behandeld om opbouw te voorkomen. Je kan dit doen door een vloeibaar enzym wasmiddel, dit is een bepaald type biologisch afbreekbare, niet-toxische reinigingsmiddel, te gebruiken. Breng dit aan op en rondom het okselgedeelte en laat dit 15 minuten intrekken voordat je het wast volgens het normale wasprogramma.

Benieuwd naar de andere vijf handige tips om te voorkomen dat witte kleding vervaagt? Kijk dan snel verder op de volgende pagina!

Pagina 1/2