Comfortabel vliegen? Op déze plekken zit je het best

vliegtuig plek

Aha!

Of je nu een veelvuldige reiziger bent of gewoon af en toe een vliegreisje maakt, de keuze van je zitplaats kan een flinke impact hebben op je reiservaring. Van een prettig uitzicht tot meer beenruimte, elke plek in het vliegtuig heeft zijn eigen voor- en nadelen. Of je nu op zoek bent naar een rustige plek of naar een snelle route naar de toiletten, wij vertellen je waar je het best kunt zitten.

Plek uitkiezen

Tegenwoordig heb je bij bijna elke vliegmaatschappij de mogelijkheid om zelf je stoel te kiezen, al moet je daar soms wel een extra vergoeding voor betalen. Wanneer je op het punt staat om een stoel te kiezen, stuit je op het volgende: welke plekken in het vliegtuig worden nou als de beste beschouwd? De ideale zitplek hangt natuurlijk volledig af van je persoonlijke behoeften. Wij vertellen je alle comfortabele zitplaatsen, zodat jij goed voorbereid aan boord stapt.

Ruimte

Ben jij lang en heb je vaak te weinig beenruimte in het vliegtuig? Dan is het voor de handliggend dat je kiest voor een stoel met extra beenruimte. Dit zijn vaak de plekken bij de nooduitgang of op de voorste rijen van het vliegtuig. Hier heb je simpelweg de meeste beenruimte, wat ervoor zorgt dat jij heerlijk je benen kunt strekken. Wel is het zo dat je voor deze stoelen vaak een hoger tarief betaald dan voor de ‘normale’ stoelen in het vliegtuig. Maar goed, dan heb je ook wat!

Stilte

Voor mensen die gevoelig zijn voor harde geluiden, is het vliegtuig meestal niet de meest ideale plek. Mocht jij beter gedijen bij stilte en het belangrijk vinden dat er genoeg rust is op jouw plek, dan zit je voorin het vliegtuig het best. De motoren, die zorgen voor het harde, zoemende geluid tijdens de vlucht, hoor je voorin het minst hard. Hier kun je dus het beste rustig een boekje lezen, een sudoku maken óf even in slaap sukkelen.

Opbergruimte

Vind jij het belangrijk dat je er voldoende ruimte is voor je bagage tijdens de vlucht? Dan is het verstandig om een plekje achterin het vliegtuig te kiezen. Passagiers die achterin zitten, krijgen vaak als eerste toegang tot het vliegtuig tijdens het instapproces, waardoor je gegarandeerd genoeg ruimte hebt om je bagage op te bergen. Bovendien is het goed om te weten dat achterin zitten ook in termen van veiligheid als de beste plek wordt beschouwd. Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar in het geval van een noodlanding is de overlevingskans statistisch gezien het grootst wanneer je achterin het vliegtuig zit.

Slapen

Als jouw hoogste prioriteit is om tijdens de vlucht te slapen, kies dan een stoel in het midden van het vliegtuig, bij het raam. Of je links of rechts kiest, maakt niet uit. Maar het midden van het vliegtuig is het verst verwijderd van de toiletten en galleys, welke vaak druk bezocht zijn. Hier kun je ongestoord met je hoofd tegen de wand van het vliegtuig leunen en genieten van een lekker dutje.

Lees ook: Oeh la la: voor deze sterrenbeelden is er dit jaar veel geluk op liefdesgebied

Bron: fem-fem | Beeld: Adobe Stock