Dankzij de 1 procent-regel spaar je simpel meer geld

geld-sparen

Ka-ching!

Hoe makkelijk het ook lijkt, geld sparen is tegenwoordig best lastig. Vooral met de stijgende gas- en benzineprijzen én de duurdere boodschappen. De 1 procent-regel kan een uitkomst bieden als je alsnog wat geld wilt besparen. Enne, het is heel makkelijk om vol te houden. 

1 procent-regel

Bij de 1 procent-regel komen er geen ingewikkelde rekenmodellen om de hoek kijken, maar een hele simpele regel. Zoals de naam ook al klinkt, maak je met jezelf de afspraak om minimaal 24 uur na te denken over een aankoop die meer dan 1 procent van je jaarinkomsten kost. Zo voorkom je dat je in een korte tijd veel geld uitgeeft en koop je minder impulsaankopen.

Margriet.nl geeft het volgende voorbeeld: stel je verdient 38.000 euro per jaar, dan mag je volgens de 1 procent-regel niet meer dan 380 euro uitgeven, zonder daar eerst minimaal 24 uur over na te denken. Hierdoor spendeer je onbewust niet te veel geld.

Impulsaankopen

Zijn impulsaankopen juist jouw valkuil? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een kleiner percentage van je jaarinkomen als maximum te hanteren. Denk aan 0,25 of 0,5 procent. Het is belangrijk dat je een realistisch percentage kiest, anders slaagt de regel niet. Kijk dus goed wat je inkomsten per jaar zijn en bepaal aan de hand van dat bedrag het percentage.

Spaarrekening spekken

Merk je dat je hierdoor minder snel een aankoop doet? Dan is het tijd voor de volgende stap. Het geld dat je bespaart om een (dure) impulsaankoop niet te doen, moet je meteen op je spaarrekening zetten. Je had het bedrag immers toch al bijna uitgegeven, dus je kunt het wel missen. Maak het jezelf eventueel nog lastiger om bij het geld van je spaarrekening te komen, zodat die goed gespekt blijft. Daar kun je in de toekomst dan andere aankopen van doen of doorsparen voor een grote uitgave.

Lees ook: Vroeger was alles beter: 5 tips om geld te sparen zoals toen

Bron: Margriet.nl | Beeld: Pexels