Dankzij deze tips wennen je ogen het snelst aan een nieuwe bril

Hallo, nieuwe bril!

Een nieuwe bril wil je natuurlijk meteen dragen. Toch moeten je ogen eerst rustig wennen, vooral wanneer je een heel ander montuur of sterkte hebt gekregen. In dat geval kun je vervelende klachten ervaren, zoals hoofdpijn of tranende ogen. Met deze tips voorkom je dit!

1. Geef jezelf de tijd

Een nieuw montuur wil je natuurlijk meteen dragen, maar de klachten kunnen heel vervelend voor je zijn. Toch is het belangrijk dat je de bril zoveel mogelijk draagt. Het liefst elke dag. Het wennen aan een nieuwe bril kost minimaal één week en maximaal drie tot vier weken. Wissel niet steeds terug naar je oude bril, want hierdoor duurt het wenproces alleen maar langer.

2. Draai je hoofd mee

Het is verleidelijk om door de randen van je bril heen te kijken als je ogen nog niet gewend zijn. Maar het is beter om je hoofd mee te bewegen in de kijkrichting. Vooral in het begin, wanneer je ogen nog moeten wennen aan de nieuwe sterkte of het nieuwe montuur, is het belangrijk dat je recht voor het ding zit waar je naar wilt kijken.

3. Terug naar de opticien

Als je merkt dat je hoofdpijn krijgt door de knellende brillenpootjes of door de glazen, kan dit erg vervelend zijn. Als deze klacht na een paar weken niet verdwijnt, kun je het beste teruggaan naar de opticien. De neuskussentjes en brillenpootjes kunnen ze dan eenvoudig afstellen. Ook is het mogelijk dat bepaalde glazen – zoals multifocale glazen – niet geschikt zijn voor jouw ogen. Een opticien kan dan bepalen of je nieuwe glazen nodig hebt.

Lees ook: Leesbrillen uit de winkel: zijn ze echt slecht voor je ogen?

Bron: Margriet | Beeld: Pexels