Geen zin om lang te wachten? Zo kies je de ‘goede’ rij in de supermarkt

 

Zo ga je nooit meer in de verkeerde rij staan

Sommige mensen vinden het een leuk uitje, anderen vinden het vreselijk: boodschappen doen. Waar we in ieder geval een gezamenlijke hekel aan hebben, is in de rij van de supermarkt staan. Je kunt je tijd immers wel beter besteden. Wij krijgen het ook altijd voor elkaar om de verkeerde rij te kiezen en kijken met lede ogen toe hoe de rij waar we eerst in stonden veel sneller gaat. 

Hoe kan het toch dat we altijd de verkeerde rij uitzoeken en hoe voorkom je het de volgende keer?

Verwachtingspatroon

Als je haast hebt, heb je er niet bepaald zin in om in een ellenlange rij te staan bij de kassa in de supermarkt. Vooral niet als we langer dan zes minuten moeten wachten of als er een rij van zes mensen staat, zo blijkt uit Brits onderzoek. Terwijl we zonder morren een half uur in de rij staan voor een achtbaan in een attractiepark. Dit heeft allemaal te maken met verwachtingspatronen en wat je ervoor terugkrijgt. In de rij staan bij de supermarkt voelt als tijdverlies, terwijl wachten op die geweldige achtbaan een beloning biedt.

Mandje of kar

Vaak kies je in de supermarkt voor een rij waar vooral mensen met mandjes met een paar dingen staan. We vermijden juist de rij waar mensen staan met volle boodschappenkarren. Maar dat is juist geen goed idee! Voor elk item in de winkelkar moet je gemiddeld drie seconden rekenen. Het is dus een slecht idee om een rij te kiezen waar veel mensen in staan die maar een paar dingen in hun kar hebben liggen. Bij vier verschillende mensen met 25 spullen in de kar duurt het dus langer dan bij één persoon die 100 dingen heeft gekocht! Daarnaast maakt het niet zozeer uit hoeveel mensen er in de rij staan, maar vooral wat voor soort mensen. Zakenmannen met mandjes rekenen vaak een stuk sneller af dan oudere vrouwen met een boodschappenkar. Die willen vaak een praatje maken met de caissière.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels