De meesten hebben geen idee… ZO kom je erachter wat Facebook allemaal van jou weet!

 

facebook

Facebook weet meer van je dan je denkt…

De meeste mensen weten wel dat je gegevens eigenlijk nergens echt veilig zijn en dat voorzichtigheid altijd geboden is als je je op het wereldwijde web begeeft. Iedereen kan alles lezen wat je openbaar zet, en dan hebben we het niet alleen over je Facebook-vrienden!

Vooral Facebook zelf weet wel wanten met de kleine beetjes informatie die jij overal achterlaat. Heb je toevallig net even gegoogeld naar een nieuw paar schoenen? Reken er maar op dat Facebook strategisch geplaatste advertenties van schoenen komen te staan. Herkenbaar toch? Vaak zonder dat je het door hebt – je vult immers nergens je gegevens in – laat je overal een beetje informatie over jezelf achter. En Facebook weet meer van je dan je denkt; niet alleen wie je vrienden zijn, maar ook bijvoorbeeld welke telefoon je hebt en ga zo maar door. Misschien eens goed om te checken wat het sociale medium van jou weet!

Ga in je Facebookprofiel naar de Instellingen (settings). Vervolgens klik je op advertenties (ads). Hier staat alle info op basis van jouw profiel en Facebook-gebruik op een rij. Kijk vooral eens onder het kopje ‘jouw informatie’ (your information) en ‘jouw categorieën’ (your categories); het zal je verbazen wat het netwerk allemaal over je weet… Kan je hier dan niks tegen doen? Jawel, je kan er een stokje voor steken door handmatig categorieën te verwijderen. Dit betekent niet dat Facebook je niet meer achtervolgt, maar op deze manier kun je wel het een en ander sturen.

Bron: Marie Claire | Beeld: Unsplash