Deze 6 tips zijn speciaal voor chaotische mensen

chaoot

Het leven van een chaoot gaat niet altijd over rozen…

Ben jij vaak van alles kwijt of bestempelen je vrienden jouw huis als een rampgebied? Dan ben je vast en zeker een chaoot. Maar niet getreurd, met jou nog veel meer anderen! Natuurlijk is het niet altijd fijn om een chaoot te zijn, maar gelukkig kan je hier zelf ook zeker al wat aan doen. En eigenlijk is het heel simpel: iets met structuur misschien?

Vast ritme

Allereerst is het verstandig om een vast ritme aan te houden. Sta bijvoorbeeld elke ochtend rond hetzelfde tijdstip op en ga rond hetzelfde tijdstip weer naar bed. Als je dit niet doet, is de kans groot dat jouw leven een stuk chaotischer is dan eigenlijk nodig is. Maar niet alleen op een vast tijdstip gaan slapen en opstaan kan je helpen bij een gestructureerder leven. Ook sporten en eten op een vast tijdstip kan jou de juiste balans geven die je nodig hebt. Zie het zo: meer regelmaat in je leven betekent automatisch meer rust. En zeg nou zelf, dat is toch heerlijk?

Braindump

Heb je het gevoel dat je hoofd he-le-maal vol zit? Dan is het logisch dat je de rust niet kunt vinden die je eigenlijk wel nodig hebt. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor: een braindump. Een braindump staat voor het loslaten van wat er allemaal in je hoofd omgaat door dit op te schrijven op papier. En dit hoeven niet alleen maar opgekropte gevoelens te zijn, dit kunnen ook verjaardagen of een boodschappenlijstje zijn. Schrijf alles op, zodat je hoofd weer helemaal leeg is en jij de rust weer kunt voelen.

Prioriteiten

Ben je chaotisch? Dan is de kans groot dat jij elke kans aangrijpt. En dat is goed, maar het kan wel zorgen voor een té volle agenda, wat dan weer gelijkstaat aan chaotisch. Voel jij dus dat die druk jou op een gegeven moment té veel wordt? Ga dan eens bij jezelf na wat je nou écht niet had willen missen. Als je prioriteiten stelt, wordt het alleen maar makkelijker voor je en creëer je, net als met bovenstaande dingen, innerlijke rust.

Geef jezelf wat bedenktijd

Chaos staat gelijk aan geen uitweg zien. Klinkt misschien raar, maar dit zorgt er ook voor dat je heel snel ‘ja’ op dingen zegt. En dat terwijl je dit eigenlijk helemaal niet wil. Neem dus niet te veel hooi op je vork en gun jezelf gewoon wat bedenktijd. Niets mis mee! Vraagt iemand bijvoorbeeld wat aan je? Antwoord dan gewoon dat je er nog over na gaat denken. Niet alleen rust voor jou, maar zo laat je ook zien dat je degene die de vraag stelt serieus neemt.

Deel je dag op in delen

Het is voor een chaoot wellicht rustgevend om de dag in stukjes op te breken. Een overvolle agenda is namelijk de hel voor een chaoot. Door je dag in stukjes op te breken, zorg je ervoor dat je langzaamaan naar je doel toe werkt. Want nee, je doelen bereiken hoeft niet altijd in de hoogste versnelling.

Bereid je week voor

Als laatste tip is het misschien handig voor je om de aankomende week goed voor te bereiden. Het is natuurlijk altijd fijn om stil te staan bij de dingen die je de komende week staat te wachten. Plan bijvoorbeeld op zondagavond een kwartiertje in om je aankomende week alvast een beetje voor te bereiden. Zo weet je precies of er nog dingen zijn die je alvast moet gaan doen, heerlijk toch?

Lees ook: Wat is gezonder, diepvries- of vers fruit?

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels