In deze auto rijdt Mark Rutte (en zijn fiets is meer waard) 

Mark Rutte

We zien de demissionair premier dan ook vaker op zijn tweewieler dan in een auto 

Het is inmiddels een bekend beeld: Mark Rutte die op zijn fiets naar het Catshuis rijdt voor een overleg. Toch kwam de demissionair premier afgelopen weekend voor de verandering eens met de auto. Reden genoeg voor Topgear om uit te zoeken in wat voor auto de VVD-lijsttrekker eigenlijk rondrijdt. 

Veertien jaar oude Saab

Om precies te zijn rijdt Mark Rutte in een veertien jaar oude donkergrijze Saab 9-3 Sport Estate. Topgear weet niet alleen te vertellen welke auto de premier in zijn bezit heeft, de site onthult ook wat hij ongeveer kost. De auto heeft namelijk een geschatte waarde van zo’n 1000 euro. Bepaald geen luxe vierwieler dus voor onze nuchtere premier. 

Perfecte premiersauto 

Het merk Saab heeft een beetje een stoffig imago. Velen vinden het dan ook een auto voor oudere mannen met grijs haar — om maar even een stereotype neer te zetten. Topgear noemt het de ‘perfecte premiersauto’. Alleen een auto uit Zwitserland kan neutraler zijn dan deze Saab. Het moet volgens de site het minst aanstootgevende automerk ter wereld zijn. Het Zweedse merk is overigens al sinds 2011 failliet.

Tweedehandsauto 

Een snelle kentekencheck leert ons dat Rutte in een tweedehandsauto rijdt. Hij kocht zijn bolide in 2009 van de eerste eigenaar. Op dat moment was Rutte nog fractievoorzitter van de VVD en moest zijn avontuur als premier nog beginnen. Voor een ‘oudje’ is de auto nog best snel, weet de autosite te vertellen. De 1,8-liter benzinemotor (zonder turbo) is goed voor 122 pk. De handgeschakelde Saab noteert daarnaast een topsnelheid van 200 km/u. 

Fiets is duurder

De nieuwprijs van Ruttes Saab 9-3 Sport Estate ligt op ongeveer 32.000 euro. Inmiddels is de auto dat bedrag natuurlijk niet meer waard. Vergelijkbare auto’s zijn te koop voor een prijs tussen de 950 en 1500 euro. En omdat we onze premier vaker op zijn tweewieler zien dan in de Saab, heeft Topgear ook even gekeken wat deze geliefde fiets eigenlijk waard is. En wat blijkt? De twee zijn ongeveer evenveel waard. De Nederlandse Koga F3 waar Mark Rutte zichzelf mee vervoert naar het Binnenhof of het Catshuis heeft een nieuwprijs van zo’n 1350 euro. 

Bekijk de auto van Mark Rutte **HIER**.

Lees ook: Zo zag Mark Rutte er vroeger uit

Bron: Topgear | Beeld: Videostill Linda’s Wintermaand