Dit is de invloed van emoji’s op hoe je overkomt op WhatsApp


Onderzoek wijst uit dat het behoorlijk wat uitmaakt welke emoji’s je gebruikt op WhatsApp

Een rond en geel gezichtje dat z’n tanden bloot lacht, eentje met een vrolijke knipoog, of juist een rood aangelopen variant die woest stoom uit z’n oren blaast. Het gebruik van emoji’s heeft invloed op hoe anderen jou zien. 

Een warm of koud persoon

Dat blijkt uit Canadees onderzoek. Testpersonen gebruikten verschillende soorten emoji’s, waarna de ontvangers moesten beoordelen of ze te maken hadden met een warm of juist een koud persoon. Mensen die vooral negatieve en boze smiley’s stuurden, werden vaak beoordeeld als koud, of als iemand met een slecht humeur. Positieve en vrolijke emoji’s hadden een tegengesteld effect. Deze afzenders werden bestempeld als warm en goedgemutst.

Zelfs effect bij tegengestelde tekst

Op zich niet heel vreemd natuurlijk. Maar wel opvallend: positieve smileys hadden zelfs effect wanneer de tekst uit het berichtje juist negatief van toon was. Bijvoorbeeld als iemand schreef dat hij of zij een baaldag had. Door de toevoeging van een lachend gezichtje werd de afzender alsnog als een warmer persoon beoordeeld. Dus ben jij binnenkort in een zeurbui? En wil je niet als een negatieve zeurkous bekend staan bij je vrienden of je partner? Plak na je geklaag gewoon even een dikke duim of schattig blozend gezichtje in je bericht. Dat scheelt al een hoop.

Lees ook: Eindelijk: Whatsapp krijgt (waarschijnlijk) deze 5 handige functies

Bron: Psychologie Magazine | Beeld: Pexels, Cottonbro