Dit is waarom de hitte vaak blijft hangen na een regenbui

hitte

Het blijft soms nog lang ‘plakkerig’ na een flinke regenbui

Hete zomerdagen gaan vaak ook gepaard met een ‘benauwd gevoel’. Je voelt je vaak plakkerig en hoopt dat een regenbui dit voor je kan oplossen. Dat is echter niet het geval, want ook na een hevige regenbui blijft het vaak nog heel warm en plakkerig. Hoe dat komt? We leggen het je uit.

Benauwd

Hoe fijn het ook zou zijn om na een plensbui een koelere lucht te hebben, helaas werkt Moeder natuur niet zo. Het gaat namelijk zo: na een regenbui koelt de lucht een paar graden af. De aarde en de atmosfeer zijn tijdens de regenbui nog heel erg warm, waardoor je niet voelt dat het koeler is. Het wordt wel benauwder, omdat het vocht direct weer verdampt. Dat betekent dus dat het na een regenbui vaak nog warmer is dan eerst. En dit zorgt voor het benauwde gevoel. Aii…

Lichtpuntje

Er is ook een lichtpuntje aan dit hele verhaal, want het kan nooit warmer dan 42 graden worden in Nederland. Weervrouw Nicolien Kroon, van Buienradar, legt uit hoe dit precies zit. “Voor een temperatuur van 40 graden moeten de omstandigheden ideaal zijn”, aldus Nicolien in een video van RTL Nieuws. “Het gaat om vier omstandigheden: hoogzomer (juli of augustus), hogedrukgebied (wekenlang weinig bewolking), droogte en windrichting (over land). Zelfs als alle omstandigheden ideaal zijn, zorgt het koele zeewater ervoor dat temperaturen rond de 40 graden wel het maximum zijn.” Gelukkig maar!

Lees ook: Tropische hitte! Dit kun je beter wel (en niet) doen

Bron: Viva | Beeld: Unsplash, Brittany Colette