Dit moet je doen wanneer je een spookrijder ziet

spookrijder

Voorkom ongelukken met deze tips

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit werd gisteravond opnieuw bewezen bij een heftig ongeluk op de A28. Een spookrijder richtte daar een enorme ravage aan toen deze op een automobiliste botste. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een spookrijder ziet om een ongeluk te voorkomen?

Waarschuwen

Het komt regelmatig voor dat iemand per ongeluk op de verkeerde weghelft belandt en zo dus tegen het verkeerd inrijdt. Het risico op een botsing met een ander vervoersmiddel is zeer groot en kan tot grote paniek leiden. Wat moet je doen als je een spookrijder tegemoet ziet komen? Blijf vooral kalm en probeer naar rechts uit te wijken als dat kan. Haal geen andere weggebruikers in en sein bijvoorbeeld met je koplampen om de spookrijder te waarschuwen. Als je op de vluchtstrook staat of langs de kant van de weg en veilig bent, bel dan 112.

Als het goed is word je – zodra je meldt dat je een spookrijder hebt gezien – doorverbonden naar de Landelijke Verkeerscentrale. Deze zal je vragen naar waar de spookrijder zich ongeveer bevindt. Kijk dus goed naar de hectometerpaaltjes langs de weg. De verkeerscentrale zal de melding doorsturen naar de politie en systemen met verkeersinformatie.

Wat als jij zelf de spookrijder bent?

Het kan echter ook gebeuren dat jij zelf per ongeluk als spookrijder op een weg belandt. Als dit gebeurt is het ook hier belangrijk dat je kalm blijft. Probeer als dat kan uit te wijken naar de vluchtstrook, die in dit geval dus aan jouw linkerkant zit. “Probeer een gat in de tegemoetkomende verkeersstroom te vinden om veilig de vluchtstrook te bereiken. Die zit voor u als spookrijder dus aan de linkerkant”, meldt Rijkswaterstaat. Mocht er geen vluchtstrook zijn, kan een brede middenberm ook een oplossing zijn. Wanneer je jezelf in veiligheid hebt gebracht, bel je 112 en leg je de situatie uit. Al met al is het altijd belangrijk om goed op de verkeersborden te letten en altijd alert te blijven. Ga niet de weg op als je erg moe of versuft bent.

Lees ook: Boem is ho! Dit zegt je sterrenbeeld over je rijgedrag

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels