Enkel of dubbel: hoe check je welk glas je hebt?

glas

En hoeveel bespaar je nou eigenlijk als je ze vervangt?

Met man en macht proberen we ons huis te verduurzamen om er zo voor te zorgen dat de rekeningen laag blijven. Van het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel tot radiatorfolie achter de verwarming – we proberen alles. Langzaam maar zeker komen we zo ook bij onze ramen terecht, want enkel glas laat natuurlijk veel warmte los. Vervangen dus… of levert dat minder op dan we denken?

De gasprijzen zijn torenhoog en dat betekent dat we er alles aan doen om geld te besparen. Heb je enkel of dubbel glas, dan kan het lonen om die ramen te vervangen door HR++ of triple glas. Maar hoeveel scheelt dat nou eigenlijk?

Verschillende soorten

Enkel glas bestaat, zoals de naam al zegt, uit een enkele laag glas. Dit isoleert vrijwel niet en dus is het sowieso beter om dubbel glas te hebben – twee lagen dus. Toch isoleert dit ook maar matig en is de volgende stap in de keten HR+. Die soort heeft twee glasbladen met een speciale warmtereflecterende coating. HR++ is hetzelfde soort glas, maar daar zit tussen de glasbladen een isolerend gas, wat nóg minder warmte doorlaat. Triple glas bestaat uit drie glasbladen met coating en isolerend gas. Als je echt geen warmte wilt verliezen, moet je daar dus voor gaan.

Herkennen

Geen idee wat voor glas er nou precies in je huis zit? Dat is gemakkelijk te herkennen. Kijk naar het kozijn en check of er een aluminium strip te zien is die de glasbladen scheidt, zoals bij dubbel- of HR+ glas. Niet te zien? Dan is het enkel. Om erachter te komen of je dubbel- of HR glas hebt, hou je een aansteker zo’n vijf tot tien centimeter voor het raam. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in de weerspiegeling. Zijn ze allemaal dezelfde kleur? Dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (roze of blauw)? Dan is het HR glas. Met deze truc kun je er echter niet achter komen welke soort HR het is.

Besparen

Wat kost dat dan? Milieu Centraal zette het allemaal voor je op een rijtje. We nemen nu even het voorbeeld van een gemiddelde tussenwoning. Dan zijn de kosten voor HR++ glas drieduizend euro, waar je gelukkig een subsidie van duizend euro voor krijgt. Je betaalt dus tweeduizend euro voor het vervangen van al je ramen.

Had je dubbel glas? Dan zul je per jaar zo’n 160 euro besparen op je energierekening. Had je enkel glas? Dan kan je besparing oplopen tot wel 380 euro per jaar. Het duurt dus even voor je het terug hebt verdiend, maar wil je je huis toekomstbestendig maken? Dan loont het zeker om je ramen te verduurzamen. Check Milieu Centraal voor de cijfers van een hoekwoning of een vrijstaand huis.

Lees ook: Zo moet je je cv-ketel instellen als je onder het prijsplafond wilt blijven

Bron: Libelle | Beeld: Pexels