Expert geeft truc om binnen 2,5 uur van een spinnenfobie af zijn

spinnenfobie
Heb je een spinnenfobie? Dan kan deze truc je er misschien vanaf helpen

Mensen die kampen met een spinnenfobie hoeven we niet uit te leggen hoe erg deze angst kan zijn wanneer je een spin voorbij ziet lopen. Dan kan nog gezegd worden: ‘Die spin is banger voor jou, dan jij voor hem’, maar dat neemt jouw angst niet weg. Toch zijn er wel degelijk manieren om van je angst af te komen. Zo beweert deze expert dat je met zijn methode al binnen 2,5 uur van je spinnenfobie af kan komen.

Zo kom je volgens psychopatholoog Peter de Jong snel van je spinnenfobie af.

Gerustellenende woorden

Het AD sprak met hoogleraar experimentele psychopathologie Peter de Jong. De Jong begint zijn verhaal met geruststellende woorden over waarom spinnen juist bang zijn voor óns. Volgens de expert komt dit omdat spinnen koudbloedig zijn en daardoor juist niet jouw warmbloedige lichaam zullen opzoeken. “Spinnen gaan dus echt niet voor de lol op je zitten. Ze gaan je liever uit de weg.”

Confrontatietherapie

Confrontatietherapie is volgens De Jong hét medicijn tegen een spinnenfobie. Tijdens deze therapiesessie word je blootgesteld aan je grootste angst, en in het geval voor mensen met een fobie voor spinnen is dit, ja natuurlijk: spinnen. “Als je langdurig in de nabijheid van een spin verkeert, dan leer je dat het dier niet vies is, zie je dat er niets vreselijks gebeurt en dat je dus niets te vrezen hebt”, aldus De Jong. Een sessie van slechts 2,5 uur kan volgens hem dan ook iemand met een spinnenfobie genezen. “Daarin begin je met het veilig observeren van een spin achter glas en ga je steeds een stapje verder totdat je het diertje in je hand durft te nemen.”

Van je spinnenfobie af komen

Een andere goede remedie is volgens de expert om een spin in een bakje mee naar huis te nemen. “Zo leren ze hoe moeilijk het is om een spin in leven te houden en hoe kwetsbaar het beestje is. Daardoor is het in hun ogen niet langer een vies monster, maar een zielig beestje waar je goed voor moet zorgen.” Een zorgverzekering vergoed helaas geen confrontatietherapieën. Voor een behandeling zal je dus in eigen buidel moeten tasten. Een goedkopere oplossing? Zoek iemand in je omgeving die géén spinnenfobie heeft en je kan begeleiden tijdens je eigen confrontatietherapie.

Lees ook: 9 dingen die je moet schoonmaken na een griepgolf

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels