Is jouw Facebookdata gelekt? Zó kom je erachter!

gelekt

Zijn jouw persoonlijke gegevens gelekt?

Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet, maar er is een groot Facebook-schandaal gaande. Privégegevens van 87 miljoen gebruikers zijn achterhaald door het bedrijf Cambridge Analytica via Facebook. Of jouw gegevens ook zijn gelekt, kun je hier onderzoeken. 

Zijn jouw privégegevens gestolen?

Persoonlijkheidstest

Het gaat om de contacten van 270.000 mensen die via Facebook meededen aan een persoonlijkheidstest met de naam ‘This is Your Digital Life’. De test las de data van de mensen die de test deden én de data van zijn of haar vrienden. Het bedrijf dat de gegevens achterhaalde is berucht: het zou een zeer kwalijke rol hebben gespeeld in de verkiezingscampagne van Donald Trump door van de persoonlijke informatie kiezersprofielen te maken.

Nederland

De meeste gebruikers van wie de data is gestolen wonen in de Verenigde Staten, maar ook in de Filipijnen, Indonesië en Groot-Brittannië zijn de gegevens van miljoenen gebruikers gelekt. In Nederland zou het gaan om de gegevens van ruim 89.000 Facebookgebruikers. Inmiddels heeft Facebook een pagina gelanceerd waarop gebruikers kunnen checken of hun persoonlijke informatie is gedeeld met Cambridge Analytica.

Lees ook: Facebook gaat heel erg veranderen en dit betekent dat voor jouw account

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Facebook messenger portable door downloadsource.fr onder de licentie CC BY 2.0