Fietsen met gladheid? Deze 6 tips helpen je niet te vallen

Wij vertellen je meer!

De winter is in volle gang en gladheid ligt dan ook op de loer. Vooral op de fiets kan de gladheid verraderlijk zijn als de paden niet zijn gestrooid. Geen zorgen! Met deze zes tips voorkom jij een valpartij met de fiets!

Zachte banden

Je fietst natuurlijk het liefste op harde banden, want dan ga je een stuk sneller. Maar als het glad is kun je toch beter voor een minder hoge bandenspanning kiezen. Wanneer er namelijk minder lucht zit in je banden, heb je meer grip op de weg. Laat daarom een klein beetje lucht uit je band ontsnappen als het glad is!

Lager zadel

Deze spreekt eigenlijk voor zich: als je je zadel lager zet, kun je makkelijker met je voeten bij de grond waardoor je minder makkelijk de controle verliest op de fiets.

Remmen

Werkende remmen zijn super belangrijk dus controleer altijd even of ze goed werken. Als het glad is, is het belangrijk dat je niet te hard remt en je beide remmen tegelijkertijd gebruikt. Hierdoor voorkom je dat je gaat slippen.

Vermijd de stoep

De zijkanten van de weg zijn vaak niet gestrooid of geveegd. Hierdoor kan het aan de zijkanten van de weg erg glad zijn. Zorg er daarom voor dat je niet te dicht bij de stoep fiets en rij in de bandensporen van de auto’s of fietsers voor je.

Route

Ga niet automatisch voor de kortste route maar pak wegen die gestrooid zijn. Plan dus van te voren even welke route je het beste kan nemen en welke paden je beter kan vermijden.

Ontspan

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar ontspannen is écht belangrijk. Als je heel verkrampt en langzaam fietst ben je namelijk veel minder stabiel dan wanneer je op een normaal tempo en ontspannen fietst. Probeer dus gewoon te fietsen alsof het niet glad is en dan zul je zien dat je veel stabieler op de fiets zit.

Lees ook: De weg op met gladheid en sneeuw? Dít moet je dan doen!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Denise Jans