Dit is het geheim waardoor de Zweden zo gelukkig zijn op hun werk

zweden

Komt na hygge ook fika overwaaien uit Zweden?

Zweden is een van de gelukkigste landen ter wereld. Je hebt misschien weleens van hygge gehoord, het Zweedse equivalent van gezelligheid. Wij hebben vrijdagmiddagborrels en blokjes kaas en worst, in Zweden hebben ze kaneelbroodjes en dikke sokken. Ook op het werk weten de Zweden hoe ze het leven een stuk leuker maken: door op twee vaste momenten een koffiepauze in te lassen.

Zo maak je de werkdag een stuk leuker.

Samenkomen

Het concept is heel simpel: om tien uur ’s ochtends en om drie uur ’s middags staat het hele bedrijf massaal op om een kopje koffie te drinken in de daarvoor bestemde ruimte. Fika, noemen ze dit. Het hele bedrijf doet mee: van de directeur tot de schoonmaker. Deze koffiepauze, die een kwartiertje duurt, is een informeel moment waarin het hele bedrijf even samenkomt, zodat collega’s die elkaar normaal nooit zouden spreken ook een praatje kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat alle collega’s zich met elkaar verbonden voelen, ongeacht hun status.

Productiviteit

Onderzoekers geven toe dat het lastig is om te onderzoeken of fika ook echt voor gelukkigere werknemers zorgt. Wel lijkt het erop dat het de productiviteit bevordert, want Zweden is een van de meest productieve landen als het om werken gaat. Ook zorgt de gezamenlijke pauze ervoor dat er op een informele manier ideeën uitgewisseld worden, wat voor meer creativiteit zorgt. Het belangrijkste onderdeel van fika is niet het bakkie pleur, maar juist het babbeltje met je collega’s in een andere ruimte dan waar je werkt.

Fika op zijn Nederlands

In Zweden zijn er speciale fika-ruimtes ingericht. Hier staat naast koffie en thee ook wat fris klaar en lekkere broodjes, cake of koeken. Dit moet ons toch als muziek in de oren klinken? Wij stellen ons voor dat er bij de Nederlandse versie ’s ochtends tompoucen en stroopwafels geserveerd worden en ’s middags kaas en worst. Daar zouden wij op de redactie wel gelukkig van worden! (Helaas niet slanker…)

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: NRC| Beeld: Pexels