Zonde! Honderduizenden 55-plussers laten mogelijk veel geld liggen

Wat zonde dat zoveel mensen geld laten liggen

Seniorenorganisaties KBO-PCOB, KNVG, NOOM, NVOG en FASv hebben onderzoek gedaan met behulp van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze kwamen tot de conclusie dat heel veel huishoudens van 55-plussers enorm veel geld laten liggen, doordat ze geen gebruik maken van de sociale voorzieningen zoals huur- en zorgtoeslag. 

Wat zonde!

Huur- en zorgtoeslag

Een van de zes senioren huishoudens zou wel recht hebben op huurtoeslag, maar er geen gebruik van maken. Bij de zorgtoeslag ligt dit getal op een van de tien senioren huishoudens. Het is heel erg zonde dat deze mensen de toeslagen laten liggen, omdat dat ten koste gaat van de koopkracht en dus van het zelfstandige leven van deze groep.

Kwetsbare ouderen

Voornamelijk kwetsbare ouderen laten veel liggen. Denk hierbij aan migranten die al op leeftijd zijn, mensen die een partner verloren zijn of dit op late leeftijd gescheiden zijn. De seniorenorganisaties willen nu dat de overheid actiever gaat voorlichten om de ouderen te wijzen op deze toeslagen, zodat ze beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Kanttekening

De kanttekening die de organisaties wel bij het onderzoek maken is dat er geen rekening gehouden is met mensen die door omstandigheden geen zorgtoeslag ontvangen. Denk hierbij aan militairen en gedetineerden. Ook mensen die geen huurtoeslag ontvangen, omdat hun huur hoger is dan 710 euro zijn niet meegerekend in dit onderzoek. Het daadwerkelijke aantal mensen dat toeslagen misloopt kan dus wat lager uitvallen dan de cijfers die nu gepresenteerd zijn.

Lees ook: Maak jij ‘s ochtends je bed op? Dit is wat het zegt over je persoonlijkheid

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: pxhere