Geld overhouden aan het einde van de maand? Met deze 5 tips lukt het je

geld overhouden einde maand

Zo wordt sparen nét iets makkelijker

Heb jij – net als wij – geregeld aan het einde van je geld een stuk maand over? Hoewel we ons elke keer weer voornemen om geld opzij te zetten, blijkt sparen toch moeilijker dan gedacht. Toch kun je er beter in worden. Met deze 5 tips gaat het je lukken om maandelijks wat geld over te houden. 

1. Check je abonnement

Ga eens nauwkeurig je lopende abonnementen na, zoals je telefoon- of sportschoolabonnement. Haal je er daadwerkelijk iets uit? Of kan het misschien goedkoper? Wanneer je bijvoorbeeld maar twee keer per maand naar de sportschool gaat, is een abonnement van dertig euro misschien iets te veel van het goede. Wanneer het niet uit kan, zeg het abonnement dan op. Al gaat het maandelijks maar om een paar euro, het is zonde als je het in de sloot gooit.

2. Verwijder je shopping apps

Scroll je op je telefoon geregeld door de apps van H&M, Zara of Bol.com? Misschien doe je dit puur uit verveling, maar het brengt je wel in de verleiding om iets te kopen. De oplossing: verwijder ze gewoon van je telefoon. Ook voorkom je zo dat je iets koopt wat vervolgens maandenlang in je kast blijft hangen. Sowieso kan het helpen om je kledingkast eens grondig uit te mesten. Wat draag je nooit en kun je wegdoen? Wellicht kun je nog een aantal kledingstukken verkopen en kun je het geld dat je daarmee verdient direct op je spaarrekening zetten.

3. Bestel minder vaak eten

Het is af en toe zó verleidelijk om online eten te bestellen. Je hebt nu eenmaal niet elke dag zin om te koken. Toch is het verstandig om dit zo weinig mogelijk te doen. Het kost vaak namelijk bakken met geld. Voor jezelf koken is vaak een stuk goedkoper. Woon je alleen en zijn de porties vrijwel altijd te groot? Vries dan gewoon wat in. Zo heb je altijd een paar maaltijden in huis. Pluspunt: je hoeft ze alleen maar uit de vriezer te halen en op te warmen. Lekker makkelijk!

4. Ga op koopjesjacht

Maak van koopjesjagen een sport! Zo wordt het shoppen van huishoudelijke dingen een stuk goedkoper én leuker. Er zijn vaak genoeg aanbiedingen, waardoor je een hoop kunt inslaan voor weinig. Denk hierbij aan toiletpapier, wasmiddel, deodorant of shampoo. Zie je een leuke aanbieding, koop het dan! Het is namelijk veel goedkoper dan wanneer je het telkens los inslaat.

5. Wees je bewust van je vaste lasten

Maak een maandelijks overzicht van je vaste lasten en wees je ervan bewust wat je structureel uitgeeft. Zo weet je ook precies wat je overhoudt voor boodschappen, kleding en leuke dingen als etentjes en activiteiten. Met de app Dyme kun je je vaste lasten in kaart brengen en kun je daarnaast je onnodige abonnementen in één stap stopzetten. Een ouderwets huishoudboekje werkt natuurlijk ook prima.

Lees ook: Waar en hoe kunnen we in 2020 nog het beste geld sparen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: fem-fem | Beeld: Unsplash