Geldexperts delen simpele tips hoe je meer geld kunt (be)sparen

Het zit ‘m vaak in de kleine dingen

Meteen een bepaald bedrag opzijzetten als je je loon hebt ontvangen, dat is iets dat veel mensen proberen te doen. Helaas is sparen niet voor iedereen weggelegd. Toch kan het interessant zijn om eens van geldexperts te horen wat hun tips zijn. 

Plan een geld date night

Romantisch? Niet echt. Praktisch? Dat wel. Investeerder Scott Page raadt aan om regelmatig een financiële date avond met je partner te houden. Bespreek onder een etentje samen met je partner jullie financiën. Twee paar ogen zien meer dan een en wellicht ziet je partner een mogelijkheid om op iets te besparen waar jij zelf nog niet aan dacht.

Zet je tiener (klein)kinderen in

Tieners zijn vaak meer wegwijs op het internet dan jij. Daarom adviseert Page om hen om hulp te vragen om de goedkoopste deals te zoeken. Wil je besparen op je energierekening? Vraag je tiener (klein)kinderen dan of zij als een Sherlock Holmes het internet willen uitpluizen.

Bekijk je rekeningen eens echt goed

We pinnen tegenwoordig wat af, maar bekijken onze afschriften niet meer nauwkeurig. Vroeger kregen we die via de post, maar tegenwoordig moet dit allemaal online waardoor we het sneller overslaan. Ross Greenwood, zakelijk redacteur, raadt aan om wel echt naar je rekeningen te kijken. “Neem de tijd om je bankafschriften te lezen”, tipt hij aan Body + Soul. Soms staan er namelijk uitgaven die helemaal niet kloppen. “Veel gezinnen zouden meer kunnen sparen als ze hun bankrekening beter in de gaten houden.”

Wees niet te loyaal naar je energieprovider of bank

Vaak blijven we jaren bij een bank, energiebedrijf, telefoonprovider enzovoort. Het is gewoon makkelijk. Volgens Greenwood kan dat gemak echter ook geld kosten. Is jouw telefoonabonnement wel echt het goedkoopst? Loyaal zijn is natuurlijk goed, maar het is zonde als jou dat geld kost. Vergelijk daarom regelmatig bedrijven met elkaar.

Confronteer jezelf

Financieel adviseur Victoria Devine adviseert om eens kritisch naar je uitgaven van de afgelopen drie maanden te kijken met twee markeerstiften. “Gebruik een om al je vaste lasten mee te markeren en gebruik de andere voor overige uitgaven.” Tel vervolgens alle overige uitgaven bij elkaar op. Da’s ongetwijfeld best een bedrag. Bekijk daarna welke uitgaven je makkelijk had kunnen laten en probeer deze zaken ook wat vaker links te laten.

Vergelijk niet met anderen

Als het op sparen en besparen aankomt is het belangrijk om jezelf niet gek te maken. Devine vindt daarom dat je jezelf niet met anderen en hun budget moet vergelijken. “Je weet niet wat zij precies uitgeven of wat hun inkomen is. Focus op je eigen financiën in plaats van op de levensstijl van een ander.”

Lees ook: Met pensioen? Dit is hoeveel geld je dan moet sparen

Bron: Body and Soul | Beeld: Pexels, Carlos Pernalete